Baš zanimljivo

Devet čudnih stvari koje naše tijelo radi, a nismo imali pojma da je to zapravo obrambeni mehanizam

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:32 18.11.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Jeste li znali da su suze ustvari emocionalna obrana?

Naše tijelo je vrlo složeni mehanizam i često ga ne razumijemo u potpunosti. Neke stvari koje svakodnevno radimo ili reakcije koje doživljavamo u biti su dio obrambenog mehanizma koji nas štiti od stvari koje bi nas mogle ugroziti.

Ovo je devet fascinantnih stvari koje vaše tijelo radi, a da niste ni pomišljali da su dio tog mehanizma.

Zijevanje


Glavna svrha zijevanja je hlađenje mozga kada je pregrijan ili preopterećen.

Kihanje

Kišemo kada naši dišni putei sadržavaju previše mikroba, prašine i alergena. Tijelo se na taj način pokušava riješiti tog smeća.

Rastezanje

Rastežemo se instiktivno i to u cilju pripreme za fizička opterećenja tijekom dana. Ovime se također poboljšava tonus mišića, protok krvi i popravlja raspoloženje.

Štucanje

Kada jedemo velike komade hrane, brzo je gutamo ili se jednostavno prejedemo, iritiramo pneumogastrični živac. On je direktno spojen sa želucem i dijafragmom, a rezultat je štucavica.

Trzanje u snu

Trzaj tijela popraćen osjećajem propadanja kada padamo u san naziva se hipnagogički trzaj. Ovo se događa zbog toga što mozak interpretira spomenuto stanje kao uvod u smrt pa vas trzajući pokušava probuditi i ‘spasiti’.

Gužvanje kože

Bore koje se pojavljuju na ručnim i nožnim prstima nakon dužeg namakanja u vodi nisu samo slučajna popratna pojava. Uzrokovana je činjenicom da naše tijelo razumije kako okoliš može biti sklizak kod već količine vode pa gužva kožu kako bi se lakše uhvatili za glatke površine.

Gubitak pamćenja

Gubitak pamćenja nastupa nakon proživljavanja vrlo neugodnih iskustava koja predstavljaju šok za organizam pa ih mozak jednostavno obriše.

Trnci

Primarna svrha trnaca jest spriječiti tijelo da izgubi previše topline kroz pore kada se nalazi u hladnijem okruženju.

Suze

Osim što djeluju kao zaštita za sluznicu oka, suze služe kao instrument emocionalne obrane. Stručnjaci vjeruju da tijelo u stresnim situacijama stvara novi, snažni izvor iritacije kako bi osobi skrenulo pozornost od emocionalne boli.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:32 18.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr