Iako ih mnogi baš i ne vole i jedu samo kad baš moraju (najčešće kad ih muči zatvor), suhe šljive zapravo imaju puno više koristi za naše zdravlje nego što mislimo.
Osim što pomažu pri olakšanju probave, one su i idealan desert sa samo 30 kalorija, pa je to genijalno rješenje ukoliko volite slatko, a ipak želite jesti zdravo. A evo još nekih njihovih značajnih prednosti, zbog kojih ih ne bi trebali izbjegavati.
No, osim suhih šljiva, ovo se odnosi i na svježe, pa će vam biti malo lakše, jer su one mnogima puno, puno draže.
Niz prednosti za naše zdravlje
I svježe i suhe šljive ne štite samo mozak od utjecaja štetnih radikala, nego pomažu i kod prevencije kardiovaskularnih te kancerogenih bolesti. Šljive također sadrže visok nivo fitonutrijenata - fenola, a brojna su istraživanja pokazala kako upravo oni pomažu u prevenciji oštećenja stanica kada dođe do oksidacije masnoća u tijelu. A s obzirom da je većina membrana stanica sastavljena upravo od masti, važno je da putem hrane unosimo dovoljne količine fitonutrijenata.
Osim toga, suhe šljive idealne su kod prevencije dijabetesa tipa 2 i debljanja, s obzirom da sadrže mnogo upijajućih vlakana koja pomažu pri stabilizaciji šećera u krvi. Takva vlakna usporavaju prolazak hrane kroz želudac i time poništavaju apsorpciju šećera u krvotok, a također povećavaju i osjetljivost organizma na inzulin. Ako pojedete jednu suhu šljivu nakon nekog dijetalnog obroka, bit ćete siti zahvaljujući vlaknima koja sprječavaju prejedanje i debljanje, što je još jedna njihova velika prednost.
Ali prednosti ima još, jer šljive, naime, smanjuju i kolesterol. Ona već spomenuta vlakna veoma su važna i kad je u pitanju održavanje normalne razine kolesterola, jer upijaju višak žuči koja se luči iz jetre. Jetra kolesterol koristi kako bi proizvela više žuči, a kad je vlakna upiju, automatski se snižava i razina kolesterola.
Preporučaju se i trudnicama
Također popravljaju zdravlje kostiju i štite od osteoporoze, a nedavna su istraživanja pokazala da su šljive najefikasnije voće protiv slabljenja kostiju, upravo zbog njihova bogatstva flavonoidima i fenolima.
Šljive su također bogate vitaminom K te beta-karotenom, a prošlogodišnja su istraživanja dokazala kako redovita konzumacije beta-karotena ljude čini sretnijima. No, osim toga, on štiti stanice od oštećenja radikalima, dok vitamin K u kombinaciji s beta-karotenom čini idealno rješenje za održavanje zdravlja kostiju te poboljšanje cirkulacije.
Suhe se šljive preporučaju i trudnicama, jer se kod njih često javljaju neredovita probava i zatvor, uzrokovani promjenom hormona zbog kojih crijeva rade sporije.