NEOBIČNO ISTRAŽIVANJE

Znate li zašto je za tijelo majke zdravije rađati djevojčice nego dječake?

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:01 28.10.2016 / Rubrika: ,
Foto: Maria Grazia Montagnari/Flickr
0

Rođenje muškog djeteta za tijelo majke znači veći stres nego rođenje djevojčice, tvrde španjolski znanstvenici

Bebe stvaraju kemikalije u tijelu majke koje izazivaju upale i koje mogu oštetiti stanice, a muške bebe puno jače. Ovo bi moglo izazvati dugoročne zdravstvene rizike za žene koje imaju mušku djecu, vjeruju znanstvenici, pa čak pridonijeti pojavi depresije i Alzheimera.

Javier Diaz Castro sa sveučilišta Granada u Španjolskoj kaže da rođenje dječaka ne znači veću bol kod poroda ali nastaje šteta na staničnoj razini, muškarci su puno kemijski agresivniji. Muške bebe stvaraju puno više slobodnih radikala koji uzrokuju da majčino tijelo reagira kao da je nastupila infekcija. To vodi jačim upalama i oštećenjima.

Isti tim znanstvenika ustanovio je da ženske bebe pokazuju manje znakove stresa i upale nakon poroda.

Organizam se nakon rođenja curica bolje oporavlja

Testirana je krv iz pupkovine na tzv oksidativni stres, stanje kada tijelo nema dovoljno antioksidansa da bi se borllo protiv slobodnih radikala. Mjerene su i substance koje tijelo proizvodi kad ima upalu. Pokazalo se da su majke dječaka bile izložene puno većem stresu.

Na imunološki sustav majke utječe spol djeteta. Nakon rođenja djevojčice, majčin se organizam bolje prilagođava. Oksidativni stres povezan je sa srčanim bolestima, Alzheimerom i depresijom. Studio je objavljena u časopisu Pediatric Research.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:01 28.10.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Priča mame iz Zagreba

‘Krenula sam na WC i primijetila da iz mene viri pupčana vrpca. Mislili su da ni ja ni beba nećemo preživjeti’

Jeste li znale da se u Hrvatskoj godišnje prerano rodi gotovo dvije tisuće beba? 17. studenog bio je njihov dan, a jedna je hrabra mama iz Zagreba i sama svoju curicu zbog ozbiljnih komplikacija morala roditi u nepunom 27. tjednu trudnoće. Ona i malena prošle su pravu agoniju, no danas je, na svu sreću, sve u najboljem redu. Ivana nam je potpuno otvoreno odlučila ispričati svoju gorko-slatku priču

Povratak na Net.hr