Ima izlaza

Vaše dijete je razmaženo? Otkrijte na koji način popraviti već nanesenu štetu

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:57 16.09.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0
0 dijeljenja

Razmažena djeca nisu nova pojava, ali je broj takve djece u posljednjih dvadesetak godina mnogo veći nego ranije

Stručnjaci kažu da su glavni razlog za to roditelji, koji zbog brzog načina života koje današnje vrijeme diktira dopuštaju svojoj djeci sve da bi se iskupili za to što malo vremena provode sa njima.

Roditeljima je zbog toga teško napraviti granicu i ravnotežu između pokazivanja ljubavi i pružanja najboljeg svom djetetu, i stvaranja od njega razmaženo derište.

Neki roditelji ne žele ni priznati da je njihovo dijete razmaženo, već to pravdaju na različite načine, čime samo pogoršavaju situaciju.

Razmažena djeca su najčešće nestrpljiva, nemaju suosjećanja i tolerancije prema drugima, lako i brzo se naljute kada ne dobiju ono što žele, često plaču i nervozna su, ne govore “hvala” i “molim te”, stavljaju sebe svoje potrebe uvijek na prvo mjesto i sebe vide kao odlučujući faktor u svim situacijama.

Što napraviti?

Ako se vaše dijete ponaša tako, prvi korak je priznati sebi da imate problem sa njim i da shvatite da, iako je ono to koje kontrolira situaciju, vi ste ga takvim stvorili i samo vi možete to i popraviti.

Najprije morate odrediti prioritete u njegovom životu. Ako ima kompjuter, ne mora imati i sve najnovije igre i ostale dodatke. Ako njegove ili njezine igračke pronalazite svuda po stanu, znači da ih ima previše.

Ako ga rasplačete sljedeći put kada mu ne budete htjeli kupiti čokoladu koju voli, imajte na umu da ga nećete učiniti nesretnim, već ćete ga korak po korak razvijati njegovu sposobnost da se snađe u stresnim i neugodnim situacijama.

Svaki sljedeći put kada mu zabranite ili ne dozvolite nešto, objasnite mu zašto to radite i vremenom će materijalne stvari prestati biti čitav njegov svijet.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:57 16.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr