Opreza nikad dosta

Ovaj se dvogodišnjak udavio grožđem: Sve je moglo biti drugačije da su njegovi roditelji znali pružiti prvu pomoć

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 23.08.2017 / Rubrika:
Foto: Emma Umar/Screenshot facebook
0

Evo zašto je važno odmah reagirati

Obitelj je bila u kupovini namirnica, kada je njihov mali sin Ayyan iz kolica pojeo dvije bobice grožđa, od kojih se kasnije i ugušio.

Trenutak nepažnje

Mama je gledala sir na polici i nije ni primijetila kako njezin Ayyan jede grožđe. Okrenula se i čula kako proizvodi čudne zvukove. “Bacila sam sir i pokušala sam ga spasiti. Sve sam napravila, ali ništa nije izlazilo iz njega pa je vjerojatno zapelo”, rekla je Emma Carver, majka dvogodišnjaka.

Malom dečku su pokušali pomoći kupci. Jedna žena je nazvala hitnu pomoć, dok je druga pokušala oživjeti dijete umjetnim disanjem. Zaposlenici nisu ništa učinili, kako je izjavila Emma na svojem Facebook profilu. Hitna je stigla, ali je nažalost već bilo prekasno. Njihov sin je umro. “Osjećao sam se kao da sam u nekom lošem snu i nadao sam se da će me netko probuditi svakog trena”, rekao je otac Mohammad Umar.

Emma i Mohammed su krenuli na satove prve pomoći, a ohrabruju i druge da naprave isto.

Ovaj slučaj samo pokazuje koliko je malo potrebno da se dogodi nesreća. Posebno kada su djeca u pitanju. Gušenje je opasnost koja se najčešće događa kod manje djece, do pete godine života i zato je važno pratiti svaki njihov korak. Isto tako, važno je znati osnove prve pomoći koja bi u ovom slučaju spasila život malom Ayyanu.

Što napraviti ako se dijete guši?

Ako se radi o malom djetetu:

Okretnite ga s licem prema podu i stavite ga na svoje krilo, a podlakticu stavite na njega. Čeljust mu pridržite s drugom rukom i neka ona bude ispod razine njegovih prsa. S dlanom gornje, slobodne ruke udarite ga pet puta brzo između lopatica.

Ako dijete ima više od godinu dana:

Izvedite takozvani Heimlichov zahvat. Stanite iza njega i rukama mu obujmite struk. Stisnite šaku i prislonite ju na gornji dio trbuha, između pupka i vrha prsne kosti. Stisnutu šaku obuhvatite drugom rukom. Brzo i snažno pritisnite trbuh prema unutra i gore.

Izvor: Daily News

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 23.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Priča mame iz Zagreba

‘Krenula sam na WC i primijetila da iz mene viri pupčana vrpca. Mislili su da ni ja ni beba nećemo preživjeti’

Jeste li znale da se u Hrvatskoj godišnje prerano rodi gotovo dvije tisuće beba? 17. studenog bio je njihov dan, a jedna je hrabra mama iz Zagreba i sama svoju curicu zbog ozbiljnih komplikacija morala roditi u nepunom 27. tjednu trudnoće. Ona i malena prošle su pravu agoniju, no danas je, na svu sreću, sve u najboljem redu. Ivana nam je potpuno otvoreno odlučila ispričati svoju gorko-slatku priču

Povratak na Net.hr