Bilo je i vrijeme

Izuzetno bolno iskustvo: Iskrena objava majke o tome kako je imati carski rez

Piše: vedranavranesic / Vrijeme: 08:03 19.06.2017 / Rubrika:
Foto: houseofwhite_/Instagram
0

Blogerica i mlada majka pokušala je svojom fotografijom i instagramskom objavom stati na kraj razmišljanju da je carski rez lakši način rađanja i iznijeti istinu na vidjelo

U moru današnjih trendova jedan je i rađanje putem carskog reza. Mlade se majke odlučuju na takav postupak iz više razloga: strah od porođajnih bolova, cijepanje vagine do kojega može doći tijekom poroda, problemi s inkontinencijom zbog slabljenja mišića zdjelične kosti ili vjerovanje da će tim putem dijete izaći netaknuto. Upravo se zato rađanje putem carskoga reza danas smatra ‘lakim načinom’ rađanja, ali takav je porod sve samo ne lak.

Komplikacije rađanja carskim rezom

Tijekom carskog reza može doći do puno više komplikacija, nego prilikom rađanja vaginalnim putem. Rizici pritom variraju od onih za majku, preko rizika za sve buduće trudnoće, do rizika za plod. Tako je na primjer do četiri puta veća mogućnost da rodilja tijekom postupka umre, isto kao što postoji i veća mogućnost od svakojakih infekcija od kojih su najteže septički šok i stvaranje krvnog ugruška. Takav postupak također može voditi smanjenju plodnosti i povećanju izvanmaterične trudnoće te se njime i do pet puta povećava potreba za intenzivnom njegom nakon poroda.

Carski rez kroz oči jedne žene

Jedna je majka, Olivia White, zato razmišljanju o carskom rezu kao lakom porodu pokušala stati na kraj. Na svome je Instagram profilu svega nekoliko sati nakon poroda odlučila objaviti fotografiju sebe rekavši:

“Gledajte znam da mi ovo nije najbolja fotka, ali tko ne bi želio objaviti selfi nekoliko sati nakon poroda kako bi svi mogli vidjeti gdje su te rezali i odakle su izvukli cijelu osobu. Ovako izgledate nekoliko sati nakon carskog reza.”

U nastavku je napomenula zašto je takvu sliku objavila:

“Za sve one koji misle da je ovo lak način za roditi probajte imati 15 centimetara duboku ranu usred abdomena poput zaklanog morskog psa kojeg su otvorili zato što je pojeo dijelove surfera. Osjećate se kao da vaši vlastiti organi žele pobjeći. Mislim, sve je super dok djeluju lijekovi, ali nakon što popuste osjećate se koda vas je pogodio autobus koji se potom vratio u rikverc samo da provjeri nije li vas promašio”, piše Scary Mommy.

Piše: vedranavranesic / Vrijeme: 08:03 19.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr