Opasne kombinacije

Sredstva za čišćenje koja nikad, ali baš nikad ne biste trebali zajedno koristiti

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:13 21.09.2016 / Rubrika:
Foto: Tatomm/Thinkstock
0
0 dijeljenja

Ove čistače je korisno imati u blizini, ali pogrešno kombiniranje može biti fatalno

Kako bismo nešto učinkovitije očistili, često se igramo kemičara miješajući razne kombinacije sredstava. Ljudi često misle ako jedan proizvod djeluje, djelovat će i bolje u paru s još jednim, što je vrlo pogrešno razmišljanje.

Kao što su nas učili na satu kemije da voda nikada ne ide u kiselinu, tako se ni određene kiseline ne miješaju s drugima jer može nastati velika katastrofa zbog štetnih para.

Čak i da su ta dva sredstva potpuno sigurna za korištenje, nikada ne znate što mogu izazvati u kombinaciji. Evo što ne smijete miješati.

1. Dva različita čistača odvoda

Ne preporučuje se zajedno korištenje dva sredstva za čišćenje odvoda, čak ni jedan za drugim. Sadrže moćne, a često i različite formule i zbog kemijskih reakcija mogu čak eksplodirati ako se miješaju.

2. Soda bikarbona i ocat

Apple cider vinegar and baking soda combination for acid reflux

Iako je ovaj dvojac pojedinačno vrlo koristan u čišćenju raznih površina, zajedno ne čine dobar tim. Soda bikarbona je lužina, a ocat kiselina. Što dobijemo kada ih pomiješamo? Apsolutno ništa, beskorisnu tekućinu s malo soli jer se poništavaju, odnosno postaju pH neutralni.

3. Hidrogen peroksid i ocat

Miješanje ovih dvaju proizvoda u istoj posudi stvara peracetičnu kiselinu koja može biti toksična i iritirati oči, kožu i dišni sustav.

4. Izbjeljivač i ocat

Girl selecting fabric conditione

 

Ova kombinacija čini se vrlo moćna za ubijanje bakterija, ali stvaraju klor u njegovu prirodnom plinovitom stanju koji je poguban za organizam. Izaziva kašalj, probleme s disanjem i nagriza.

5. Izbjeljivač i amonijak

Zajedno stvaraju toksični plin kloramin te izaziva iste simptome kao izbjeljivač i ocat uz bol u prsima. Mnogi proizvodi za čišćenje staklenih površina sadrže amonijak tako da zaboravite na ovu kombinaciju.

6. Izbjeljivač i medicinski alkohol

Woman kneeling wiping the floor

Vjerojatno ste čuli za kloroform i znate kako djeluje. Iako vas zapravo ne može onesvijestiti, otrovan je i iritira sluznicu. Izbjeljivač ne miješajte s ičim osim s vodom.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:13 21.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr