Ovo je pravi razlog zašto se ljudi osjećaju bolje kada ne jedu hranu koja sadrži gluten

Image
Foto: Flickr

Osjetljivost na gluten nije isto što i celijakija

21.9.2016.
19:00
Flickr
VOYO logo

Ako se sve više vaših prijatelja odlučuje na prehranu bez glutena, a vi se pitate je li ovaj trend stvarno toliko dobar, odgovor je ne. Samo mali broj ljudi imaju celijakiju, rijedak genetski poremećaj netolerancije na gluten, a taj broj nije u porastu.

Čak je u jednoj studiji objavljenoj ovog mjeseca otkriveno da se broj oboljelih od celijakije nije mijenjao od 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče onih ljudi koji kažu da nemaju celijakiju nego su samo osjetljivi na gluten, istraživanje iz 2013. sa Sveučilišta Monach pokazala je da to nije točno. Što se, dakle, događa s ljudima koji prestanu jesti gluten?

Razlog je čisto psihološke prirode

Image
Image

Alan Levinovitz, docent na Sveučilištu James Madison koji proučava dodirne točke religije i medicine, kaže da je razlog u kombinaciji psihologije i promjene ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj knjizi "The Gluten Lie", Levinovitz je intervjuirao stručnjaka za gastroenterologiju Petera Gibsona. On kaže da je jedini razlog zbog kojeg se ljudi koji više ne jedu gluten osjećaju dobro, jednostavno promjena jelovnika.

"Primijetio sam ovakvu praksu kod mnogih mojih prijatelja. Primijetili su da jedu puno brze hrane, a onda su čuli za hranu bez glutena i odlučili kupovati voće, povrće i jedu puno zdravije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, rezanje glutena možda vam pomaže da izgubite na težini i pročistite ten, ali istina je da 500 drugih stvari može biti uzrok, što je nekada teško za prihvatiti.

Ne treba si unaprijed postavljati dijagnozu

"Kada je riječ o osjetljivosti na određenu hranu, ljudi vole sami sebi postavljati dijagnozu i kritički je ne preispituju. Nitko ne želi znati da je osjećaj poletnosti zbog konzumiranja hrane bez glutena čisto psihološki", kaže Levinovitz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, povezivanje onog što smo pojeli i određenih fizičkih simptoma je kompliciran zadatak jer nikada ne možete biti sigurni što točno utječe na što. Dakle, umjesto da sebi postavljate vlastitu dijagnozu, posjetite liječnika.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo