Počevši od danas

Ovo je devet najzdravijih namirnica na svijetu koje biste trebali uvrstiti na svoj jelovnik

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:47 10.12.2016 / Rubrika:
Foto: shironosov/Thinkstock
0

Osim što su iznimno zdrave, od njih se rade i vrlo ukusna jela i napitci

Iako se stalno pokušavamo zdravo hraniti, ostajemo zbunjeni kada nas sa svih strana bombardiraju s izjavama ‘ovo je zdravo, ovo nije’ pa je situacija drukčija za nekoliko dana.

Ako ste čvrsto odlučili izbaciti brzu i prerađenu hranu i okrenuti se zdravijem izboru, ovo su namirnice koje trebate uvrstiti na vaš jelovnik:

1. Pečurke

Dried mushrooms

Gljive su i inače zdrave, a ukusne pečurke odlična su zamjena za crveno meso. Reguliraju količinu estrogena kod žena i štite kod raka dojke.

2. Ječam

Bogat vlaknima, ječam smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi i blagotvorno djeluje na probavu.

3. Orah

Glass bowl with walnuts on rustic homespun napkin. Healthy snack.

 

Sadrži puno zdravih omega-3 masnih kiselina koji čuvaju srce i krvne žile jer smanjuju loš, a povećavaju dobar kolesterol.

4. Integralna tjestenina

Ako volite tjesteninu, ne morate je izbaciti, ali jedite onu integralnu od cjelovitog zrna jer je tri puta bogatija vlaknima od obične.

5. Maslac od kikirikija ili badema

Tasty peanut butter in a bowl close up horizontal

Ovi ukusni namazi sadrže proteine i mononezasićene masne kiseline koje su jako dobre za srce i krvožilni sustav.

6. Kvinoja

Iako je svi tako doživljavaju, kvinoja nije žitarica već sjeme biljke slične špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, vlaknima, magnezijem i željezom i daje veliku energiju tijelu.

7. Obrano mlijeko

Goat milk in glasses, vintage wooden background

Prepuno je kalcija, magnezija, B i D vitamina koji štite od raka i dobri su za mozak.

8. Borovnica

Bobičasto voće prepuno antioksidansa, bogatije vitaminom C od agruma, sadrži vlakna i mnoge vitamine potrebne za normalan rad organizma.

9. Bulgur

Tabbouleh on a rustic table

Bulgur je mješavina nekoliko vrsta napola skuhanih, osušenih i zdrobljenih žitarica koja odlično utječe na probavu, a pomaže i kod opstipacije, srčanih bolesti, raka i bolesti crijeva.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:47 10.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr