Budućnost kulinarstva?

Oduševljenju nema kraja: Na tržište uskoro dolazi aplikacija koja fotke hrane pretvara u prave pravcate recepte

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 26.07.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Ako vam je jako dobro poznata aplikacija Shazam s kojom u trenu možete otkriti što svira u kafiću, restoranu ili na radiju, obožavat ćete najnoviju izmišljotinu koja će mnogima, a pogotovo ljubiteljima dobre hrane, olakšati život

Naime, istraživači sa MIT-a osmislili su aplikaciju koja može identificirati recept samo na temelju slike hrane. Ispale su vam oči? Da, i nama su jer ovo zvuči tako genijalno! Ova naizgled nemoguća tehnologija zove se Pic2Recipe i koristi umjetnu tehnologiju koja ‘gleda’ fotografiju i određuje recept za ono što vidi, piše Delish.

Zasad je dostupan samo demo

Istraživači su stvorili umjetnu neuronsku mrežu pod nazivom Recipe 1M koja uključuje više od milijun recepata i slika te su umjetnu inteligenciju obučavali o vezama između fotografija, recepata i sastojaka. Naposlijetku su dobili vrlo dobre rezultate, ali proizvod još nije namijenjen tržištu.

“Već možemo zamisliti ljude koje koriste ovu aplikaciju kako bi pratili svoju dnevnu prehranu ili fotografiraju obrok u restoranu kako bi ga mogli spremiti kod kuće”, rekao je Christoph Trattner, docent na MODUL Sveučilištu u Beču.

Ciljevi ove odlične i inovativne aplikacije jesu prepoznati kako je hrana pripremljena u detalje (pirjana, pržena, kuhana) i u kojim varijantama. Aplikaciju možete probati u demo obliku OVDJE.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 26.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr