Volimo ih

Nije svaka salata jednako zdrava: Poredali smo ih po redu, iznenadit ćete se koja je zapravo najhranjivija

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 11.09.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Špinat je na vrlo visokom mjestu, ali prestiže ga jedna vrlo zanimljiva biljka

Iako je uvriježeno mišljenje da je salata lagana hrana, ona itekako sadrži vlakna, proteine, vitamine i minerale. Međutim, nije svaka vrsta salate jednako hranjiva. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti poredao je osam najpoznatijih od one s najmanje nutritivnih vrijednosti do one s najviše.

8. Salata kristal

Iako je na zadnjem mjestu po nutritivnoj vrijednosti, ipak sadrži vlakna, kalij, cink, kalcij, folnu kiselinu, vitamin A i vitamin K. U njoj se još može naći velik udio vode što je uvijek dobra stvar.

7. Rukola

Rukola je prepuna fitokemikalija, bioloških aktivnih spojeva biljaka koje štite od bolesti i mogu spriječiti stvaranje stanica raka. Čak i nije loše za komad zelenja.

6. Kelj

Jedna porcija kelja zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima A, C i K. Plus, sadrži tri grama proteina. Nije loše.

5. Rimska salata

Rimska salata je čvrsti izvor vitamina K i A, kao i folata.

4. Zelena salata

Ovu salatu najčešće jedemo, a bogata je kalijem i vitaminima A i K.

3. Cikorija

Na visokom trećem mjestu je cikorija jer je prepuna vitamina B1, B3 i cinka. Ovi B vitamini pomažu pretvoriti hranu u energiju te su neophodni za zdravlje kože, kose, oči i jetre.

2. Špinat

Za špinat se i od prije zna da je nutritivna bomba prepuna vitamina K i A, kao i mangana i folata.

1. Potočarka

I prvo mjesto s razlogom zauzima potočarka koju često ubrajaju u superhranu. Također sadrži veliki postotak vitamin K i A, željezo i magnezij, proteine i vlakna. Važno ju je jesti sirovu jer termičkom obradom gubi ljekovita svojstva.

 

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 11.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr