Svakodnevni trikovi

Zašto je dobro pojesti mastan doručak, kako se pravilno skladišti povrće i je li kava zdrava

Piše: Žena Net / Vrijeme: 17:01 15.09.2016 / Rubrika:
0
0 dijeljenja

Pojedite tu i tamo mastan doručak, zdravo je

Učimo čitav život i dobro je znati činjenice o stvarima koje nas svakodnevno okružuju, hrani koju konzumiramo i kako ona utječe na nas. U nastavku saznajte zašto je dobro pojesti mastan doručak, kako se pravilno skladišti povrće i je li kava uistinu zdrava.

Jedite mastan doručak

Suho meso i kajgana odavno slove za primjer nezdravog obroka. Ali ako se pravilno pripremi, ovo jelo može biti odlična osnova za dan. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazuju da životinje koje su pojele mastan obrok odmah nakon buđenja efikasnije metaboliziraju masti i ugljikohidrate tokom dana od onih koje su za doručak pojele doručak bogat ugljikohidratima i obrok bogat mastima na kraju dana. Preporuka nutricionista: za doručak napravite omlet od tri bjelanjka i jednog žumanjka i dodajte jednu šnitu suhog mesa. Od toga se nitko nije udebljao. A još je i fino. Uz omlet pojedite i avokado koji je bogat zdravim masnoćama.

Povrće u zamrzivaču

Mislili ste da znate kako se skladišti povrće nakon kupovine na placu? Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati (nakratko staviti u vrelu vodu ili na paru) čime se usporava ili zaustavlja aktivnost enzima. U suprotnom, povrće gubi boju i ukus, otvrdne. Poslije blanširanja treba ga oprati hladnom vodom da se zaustavi proces kuhanja. Kad se ohladi, povrće treba staviti u plastične vrećice ili kutiju, a zatim u zamrzivač (najkasnije za 24 h, a dotle ga treba držati u hladnjaku).

Zdrava kava

Stalno slušamo o lošim karakteristikama kave i prijedlozima da se polako ostvari prijelaz na crni ili zeleni čaj koji je puno bolji izbor. Ali to ne mora biti uvijek točno. Na primjer, popijte kavu s mlijekom (obranim ili od soje) nakon doručka, a prije treninga: to će vam pomoći da duže vježbate. Osim što omogućava razgrađivanje masti i tako stvara energiju, kofein značajno povećava fizičku snagu i izdržljivost. Osim toga, kava je odličan izvor antioksidansa.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 17:01 15.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr