Korisno za znati

Chia, maline i brokula: Ovih nekoliko namirnica može vam pomoći riješiti neugodno salo s trbuha

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 19.08.2017 / Rubrika:
Foto: bos.kitchen/instagram
0

Dodajte neku od ovih namirnica ako trenutno sastavljate popis za sljedeću kupnju namirnica ;)

Da, svi se želimo riješiti onog dosadnog viška oko struka i neprestano muku mučimo s njim. Dobro, svjesni smo toga da nam neće baš preko noći izrasti trbušnjaci ako samo prestanemo jesti određene namirnice, a u prehranu uvedemo neke druge, no ipak postoje određene namirnice koje nam mogu pomoći riješiti se masnoće nakupljene na trbuhu i oko struka. Ovo su samo neke od namirnica koje nam mogu pomoći, a evo zašto su učinkovite (i vjerojatno ćete barem neku od njih poželjeti odmah nabaviti, u slučaju da ih već nemate negdje u kuhinji).

1. Gljive

Ovo pogotovo vrijedi za hladnije mjesece, koji će nam tek stići, zato što se “približavanjem hladnijem dijelu godine i smanjenjem vremena tijekom kojeg smo izloženi suncu značaj uzimanja vitamina D putem hrane izuzetno povećava. Istraživanja su pokazala kako bi manjak količine vitamina D u organizmu mogao biti povezan s pretilošću i debljinom na području trbuha”, tvrdi Kayleen St. John. Stoga biste ih i zimi, ali naravno i svako drugo godišnje doba, trebali češće uklapati u svoje obroke.

2. Juha

“Istraživanja jedno za drugim potvrđuju da konzumacija juhe prije glavnog jela smanjuje broj kalorija koji ćemo tijekom tog obroka unijeti, a to nam može pomoći riješiti se masnoća oko trbuha. Kad konzumirate ukusne namirnice prepune vlakana, kao što su primjerice juhe s niskim udjelom kalorija, prije ćete se zasititi i zbog toga ćete ukupno pojesti puno manje, a samim time ćete izgubiti i kilograme”, objašnjava Julieanna Hever, autorica knjige The Vegiterranean Diet. Super izbor su hladne, povrtne juhe, koje su veliki hit u posljednje vrijeme.

3. Ljute chili papričice

“Ljute chili papričice sadrže kapsaicin, sastojak koji nas brže čini sitima te zbog toga konzumiramo manji broj kalorija, a također pomaže u razgradnji masnih stanica. Kapsaicin možete unijeti u prehranu tako da svoje obroke pospete s malo kajanskih ili chili papričica u prahu, ali također su dobre i kao dodatak u pićima kao što su čaj ili voda s limunom. Također, paprike možete dodati i u jušna jela, kao što su gulaš, juha, paprikaš…”, objašnjava Hever. Ali pazite, ne pretjerujte, jer – stvarno su ljute.

4. Brokula

“Studija objavljena u magazinu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics pokazala je da tamno-zeleno povrće, poput brokule, može uspješno pomoći u sagorijevanju masnoća na trbuhu. Također, studija je pokazala da ovo povrće uspješno pomaže smanjiti rizik od oboljenja od dijabetesa tipa dva”, priča Toby Amidor, autor knjige The Greek Yogurt Kitchen.

5. Začini

Fare un #viaggio significa portarsi a casa da ogni Paese una miriade di ricordi e sensazioni, profumi e sapori. Arricchire il proprio bagaglio di esperienze e tradizioni, usi e abitudine, che entrano a far parte pian piano anche della nostra vita, plasmandosi e modellandosi su ciò che già c'era e creando una quotidianità sempre nuova. La mia domenica, oggi, sa di curry e tè alla menta, riso e spezie nord africane…il modo migliore per inaugurare finalmente i miei nuovi piatti tunisini super colorati!!! 😍vi piacciono? 🇹🇳 . . . #onthetable #souvenir #food #foodporn #ethnicfood #miseenplace #travel #travelliamo #darlingescape #sheisnotlost #travelstoke #wanderlust #viaggi #vacanze #details #ilovefood #cucinaetnica #ricordi #picoftheday #adventure #traveltattoo #spices #delicious

A post shared by travelliAMO by Federica Xotti (@travelliamo) on

Osim što će vam zbog začina hrana (očito) biti mnogo ukusnija, oni vam mogu uvelike pomoći kad je riječ o gubitku kilograma. “U svoja jela svakako probajte uklopiti kajanski papar, đumbir i kurkumu, jer ovi začini pomažu smanjenju upala u cijelom organizmu, zahvaljujući njihovim snažnim svojstvima”, objašnjavaju stručnjaci.

6. Mlijeko

A glass of milk is always my all time favourite! #glassofmilk #milk

A post shared by Mustaqim (@aqim_staq) on

“Studija objavljena u magazinu Nutrition Journal pokazala je da je uzimanje dodataka prehrani u obliku kalcija i vitamina D povezano sa smanjenjem sala oko trbuha kod pretilih i studenata s nešto manje prekomjernom težinom”, objašnjava Hever te dodaje: “Ovi su studenti također generalno smanjili broj kalorija koje su unosili tijekom tog perioda. I, iako su u studiji korišteni dodaci prehrani, mlijeko je apsolutno bogato i kalcijem i vitaminom D, zbog čega bi definitivno moglo biti dijelom plana zdrave prehrane.” Slična je stvar i s jogurtom.

7. Maline

Fruktoza se često smatra jednim od krivaca za nakupljanje masnoća na trbuhu i centralnom dijelu tijela, no, možda to baš nije cijela istina. “Naime, fruktoza iz cjelovitih namirnica, kao što su voćke, na naše tijelo ne djeluje baš tako zlokobno. Svježe ili smrznute maline sadrže velike količine vlakana, zbog čega uspješno reguliraju reakciju inzulina u tijelu te također smanjuju masnoće na području trbuha”, tvrdi St. John.

8. Luk i poriluk

Konzumacija luka i poriluka dobar je način konzumacije prirodnih probiotika, koji, kad ih jedemo, proizvode butirat, prirodni sastojak koji pomaže smanjiti preosjetljivost na inzulin te isto tako povećava količinu masnoća koje sagorijevamo, tvrdi liječnik Rafael Kellman, autor knjige The Microbiome Diet. A sad, tijekom ljeta, možete ih jesti sirove, ili pak pečene na grilu, uz malo soli, papra i maslinova ulja! Također, slično reagiraju i šparoge i artičoke, pa i njih češće uklopite u svoj jelovnik. ;)

9. Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i ostalo zeleno povrće popravljaju zdravlje naših crijeva, zbog čega bismo ga definitivno trebali konzumirati mnogo češće, predlaže Lipman. Možete ga jesti uz kajganu, blanširano ili na salatu, kako god volite i želite.

10. Chia sjemenke

Brunch by me. 💁🏼 Hoje, no @travessia.bar ✨

A post shared by Inês (@inesmdavid) on

Iako su prilično sitne, ove su sjemenke nevjerojatno moćne. U vodi se povećavaju i do deset puta te se pretvaraju u želatinoznu smjesu (svi smo čuli za chia puding, zar ne?) – koja nas dugo vremena drži sitima, zbog čega tijekom dana konzumiramo znatno manje kalorija i brže i učinkovitije gubimo kilograme, posebno na središnjem dijelu tijela (točnije, trbuhu).

11. Tamna čokolada

Iako je možda malo teško povjerovati da bi čokolada mogla biti zaslužna za gubitak kilograma, zaista je moguće, tvrde stručnjaci. Studija iz 2012. godine pokazala je da dodavanjem ove slastice u vašu prehranu ustvari pojačavate šanse za gubitak kilograma – i da, ona stvarno pomaže. No, postoji i caka, a ta je da morate biti sigurni da se radi o tamnoj čokoladi koja sadrži najmanje 70 posto kakaa. Ništa ispod toga vjerojatno neće baš djelovati…

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 19.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr