Diskriminacija

Diskriminacija u poslovnom svijetu: Punije žene teže nalaze posao dok to ne vrijedi za punašnije muškarce

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:03 21.09.2016 / Rubrika:
Foto: Delpixart/Thinkstock
0
0 dijeljenja

Osuđivanje na temelju vanjskog izgleda prisutno je i u poslovnom svijetu

Iako je plus-size trend svuda oko nas, od naslovnica magazina do modnih revija, novo istraživanje je pokazalo da žene s nešto više kilograma od prosjeka teže pronalaze posao.

Za potrebe studije, znanstvenici su modificirali lica žena i muškaraca kako bi izgledali punašnije. Imali su punije obraze te deblje vratove, no promjena je bila suptilna. Sve fotografije u studiji uključivale su bijelce kako bi se izostavila rasa kao odlučujući faktor.

Rezultati ne upućuju na dobro

Stressed business woman multitasking in her office

Znanstvenici su pokazali ispitanicima svaku fotografiju pojedinačno i nekoliko fotografija osoba s tetovažama i piercinzima kako bi testirali pristranost.

Rezultati studije nisu bili ohrabrujući. Ispitanici su otkrili kako bi radije zaposlili ženu koja izgleda mršavije, posebice za poslove koji uključuju rad s ljudima, poput konobara ili recepcionera.

S druge strane, muškarci na fotografijama bili su pošteđeni ove diskriminacije. Iako je ova studija usmjerena na uslužne djelatnosti, itekako upućuje na to da se žene konstantno osuđuje na temelju vanjskog izgleda, a kako vidimo, nije iznimka ni poslovni svijet.

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:03 21.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr