Jednostavno

Tri brza testa: Evo kako ćete prepoznati je li jaje staro ili ga ipak možete jesti

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:26 20.08.2016 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Većina nas u hladnjaku uvijek ima jaja, a isto tako većina nas se često pita koliko su ta jaja zapravo stara i jesu li dobra za jelo. Na tri jednostavna načina to možete saznati

Test u vodi

Stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Razina vode bi trebala biti oko dva puta viša od jajeta. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko tjedan dana), također će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom balansira i podiže se od dna zdjele, vjerojatno je staro oko tri tjedna. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo.

Test bućkanjem

Približite jaje uhu. Nježno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je vjerojatno dobro za jelo.

jaje

Test razbijanjem jaja

Razbijte jaje na tanjur i promatrajte žumanjak i bjelanjak. Ako je žumanjak izbočenog okruglog oblika poput globusa, a bjelanjak je usko oko njega, jaje je svježe. Ako je žumanjak malo spljošteniji, a bjelanjak je još uvijek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumanjak sasvim spljošten, a bjelanjak se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.

jaja1

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:26 20.08.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr