Zanimljivo istraživanje

Ljubitelji džina prema mišljenju psihologa dijele sasvim neobičnu osobinu

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:30 17.09.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0
0 dijeljenja

Hladan, opojan, grije vas iznutra, a zatim izgubite glavu zbog njega

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Innsbruck u Austriji dokazala je da je vjerojatnije kako će ljubitelji džin-tonika imati psihopatske sklonosti nego oni koji vole slađa pića.

“Izbor gorkih pića usko je povezan sa zlonamjernom osobnošću”, kažu na Sveučilištu.

Istraživanje su proveli u dvama odvojenim pokusima na 1000 ljudi. Pet stotina sudionika trebalo je na ljestvici od jedan do šest ocijeniti koliko im se sviđa određena hrana ili piće. Zatim su trebali ispuniti četiri odvojena testa osobnosti, a prema njihovim odgovorima mjerila se razina agresije, makijavelizma, emocionalne stabilnosti i sklonost sadizmu.

Istraživači su zatim ponovili istraživanje na još 500 ljudi kojim je potvrđeno prvo ispitivanje. Prema rezultatima čini se da u ovu kategoriju spadaju i oni koji vole okus kave, rotkvice, tamnu čokoladu i svu gorkastu hranu i piće, ne samo džin.

Istraživači nisu išli u dublje istraživanje zašto ‘psihopati’ preferiraju gorke namirnice. Međutim, autorica studije, Christina Sagioglou, ima i na to odgovor.

U prirodi obično otrovne biljke imaju gorak okus

U prirodi obično otrovne biljke imaju gorak okus zbog čega podsvjesno imamo averziju na njega. Jedna od glavnih osobina psihopata je osjećaj neustrašivosti i arogantnog samopouzdanja i spremnosti na sve pa bi oni tako pojeli tu otrovnu biljku da si dokažu da to mogu.

Ovakvo uživanje u bolnim aktivnostima psiholog Paul Rozin nazvao je svakodnevnim sadizmom. “Tijelo signalizira odbijanje, ali osoba zna da mu ne prijeti ikakva prava opasnost”, objasnio je Rozin.

Ako spadate u kategoriju takozvanih psihopata i obožavate džin-tonik, to nije nužno loše. Tiješiti vas može to što je dokazano kako su psihopati inteligentiji od prosjeka, uporni i suzdržani pod pritiskom, što ih čini odličnim vođama.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:30 17.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr