Čvrste spone

Jeste li i vi mamino pametno dijete? Znanstvenici kažu da smo upravo od njih naslijedili inteligenciju

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 20:32 19.09.2016 / Rubrika: ,
Foto: pojoslaw/Thinkstock
0
0 dijeljenja

Ako ste bistrić, na tome možete zahvaliti svojoj majci

Provedena istraživanja su pokazala da su majke te koje djeci prenose gene inteligencije, što uvelike može uzdrmati svijet rodnih stereotipa.

Korijen ove ideje jest u ‘uvjetovanim genima’. Ovi geni djeluju različito ovisno o njihovoj dispoziciji. Ono što je još zanimljivije jest da se neki aktiviraju samo ako su majčini. Recimo, da isti gen dolazi i od oca, on je odmah deaktiviran. No, vrijedi i suprotno – neki se geni aktiviraju samo ako su očevi.

Geni naših majki prenose se na moždanu koru, a očevi na limfni sustav

Go to school

Nedavno je nekoliko studija dokazalo da je veća vjerojatnost da djeca naslijede inteligenciju od majke jer se geni vezani uz inteligenciju mogu naći u X kromosomu. Također, pionirsko istraživanje iz 1984. godine zaključilo je da upravo majčini geni najviše pridonose razvitku misaonih centara u mozgu.

Istraživači su stvorili posebne zametke štakora koji su nosili genetski materijal ili samo od oca ili samo od majke. No kada je došlo vrijeme za prijenos embrija u maternicu drugog štakora, uginuli su. Dakle, istraživanje je pokazalo da se uvjetovani geni aktiviraju samo ako su majčini i nužni su za pravilni razvoj embrija.

S druge strane, očev genetski materijal važan je za razvijanje tkiva koje formira posteljicu. Znanstvenik Robert Lehrke otkrio je da žene imaju čak dvostruke šanse naslijediti gene vezane uz inteligenciju zbog dvostrukog X kromosoma.

No, iako većina inteligencije dolazi od gena naših roditelja, na nju mnogo utječu vanjski čimbenici.  Stoga je važno poticati inteligenciju naše djece, čak iako imaju visok IQ.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 20:32 19.09.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr