Subotnji (polu-brzinski) ručak

Sezona je tikvica. Odvažite se i danas napravite domaće štrukle sa sirom i ovim super povrćem

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 12:00 24.06.2017 / Rubrika:
Foto: hungry_mile/Instagram
0

Tikvice, sir i lagano tijesto su sve što vam treba ovog ljeta. Točnije, bučnica je sve što vam treba ovog ljeta

Jeste li ikad sami probali napraviti domaće tijesto za štrukle? Iako izgleda komplicirano, nije nemoguće.

Naravno, neće odmah biti fino kao ono tijesto koje je radila baka, ali vrijedi probati. Jer, rezultat su štrukli, najbolje jelo na svijetu, a danas su na jelovniku oni s tikvicama i sirom. Točnije bučnica.

Evo što će vam sve trebati i kako se pripremaju (I oprostite, znamo da nije baš BRZINSKI ručak, ali sezona je tikvica, a koje vam bolje jelo od bučnice može pasti na pamet kad to znate? E, upravo tako, nema ga.)

Sastojci:

  • 1 kilogram oštrog brašna
  • 1 mala žlica soli
  • 60 mililitara ulja
  • dva jaja
  • 400 mililitara mlake vode
  • 1 kilogram svježeg kravljeg sira (za nadjev)
  • 200 mililitara kiselog vrhnja (za nadjev)
  • dva jaja (za nadjev)
  • dvije srednje tikvice (za nadjev)
  • 1 manja žlica soli (za nadjev)
  • 300 mililitara kiselog vrhnja (za premaz)
  • 100 grama maslaca (za premaz)

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, ulje, sol, razmućena jaja i mlaku vodu te sve zamijesite u glatko tijesto. Oblikujte tri kuglice, premažite ih uljem i prekrijte čistom krpom. Pustite da tijesto stoji 30-ak minuta.
  2. Pomiješajte svježi sir, jaja, kiselo vrhnje i sol, a zatim u smjesu dodajte naribane tikvice iz kojih ste ocijedili vodu.
  3. Pobrašnite stolnjak i svaku kuglicu prvo razvucite rukama, zatim izvaljajte valjkom na jednaku debljinu, premažite uljem kako bi se tijesto lakše rastezalo i zatim rukama razvucite što tanje tijesti (otprilike debljina papira).
  4. Na razvučeno tijesto stavite nadjev, ali ne na cijelu površinu, već na svaku od strana. Odstranite deblje dijelove tijesta i preklopite dio s nadjevom. Zatim pomoću stolnjaka zarolajte tijesto s jedne i s druge strane.
  5. Prerežite na dijelu gdje se štrukli spajaju. Zatim napravite udubine kako biste dobili manje komade štrukli i prerežite ih, a narezane štrukle posložite u nauljenu posudu za pečenje.
  6. Kad su posloženi u tepsiji, premažite ih kiselim vrnjem, a zatim na njih stavite i tanko narezan maslac kako biste dobili hrskavu koricu. Štrukle pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 50 do 60 minuta. Dobar tek :)
Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 12:00 24.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr