Iz 40-godišnjeg istraživanja

Sedam načina da se prestanete stalno svađati s partnerom oko istih stvari

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:25 18.09.2016 / Rubrika:
0
0 dijeljenja

Ako ste u vezi, sigurno ste primijetili da na površinu uvijek izlaze isti problemi

Stalni problemi javljaju se kada partner ne razumije i ne zna vaše osjećaje. U današnje vrijeme lako je zaboraviti na snove jer moramo, ali je frustrirajuće ako naš partner uopće ni ne zna o čemu sanjamo. Više od svega trebamo da nam naši partneri budu podrška i da nas doista razumiju. Ako to ne osjećamo, počinje razlaz.

Poznati Gottman Institut, na temelju četrdesetogodišnjeg iskustva proučavanja veza, kaže kako je priznavanje i poštivanje tuđih najdubljih i najosobnijih nadanja i snova ključ za očuvanje i obogaćivanje veze. Sukobi u vezi koji se stalno ponavljaju pokazuju razlike u našim osobnostima i načinu života. Ako se osjećate frustrirani ponavljajućim konfliktima, imajte na umu da mnogo parova prolazi kroz to nakon što su već neko vrijeme zajedno.

Istraživanje Gottman Instituta može nam pomoći da prevladamo perzistirajuće probleme u vezi i prestanemo se svađati i prije nego smo počeli. Evo nekoliko korisnih savjeta.

Budite zainteresirani

Parovi koji pokazuju veliki interes jedno za drugo vjerojatnije imaju sretan odnos koji ih ispunjava zadovoljstvom. Pitajte partnera kako je proveo dan, što misli, osjeća i koje su mu dvojbe, a tada sa zanimanjem slušajte što odgovara.

Održavajte svoje i partnerove snove živima

Dopustite sebi da razmišljate o snovima koje ste već pokopali zbog problema u svakodnevnom životu da biste bolje mogli razumjeti međusobne osjećaje i želje kojima se inače ne bavite u svakodnevici. Ako ne znate snove svoga partnera, tada ga uopće ne poznajete. Važno je stvoriti okruženje povjerenja da biste mogli podijeliti snove. Vaši snovi ne moraju biti isti, ali morate jedno drugo podupirati.

Izbjegavajte traženje krivca

Gledajte dublje i ne donosite odmah sud. U pozadini sukoba, vi i vaš partner morate pronaći razumijevanje. Postavljajte pitanja, ali ne pokušavajte odmah razriješiti konflikt. Važno je da ostvarite pozitivan ton u nesuglasicama.

Tješite jedno drugo

Stalni životni problemi su stresni pa kada vam se partner povjerava, koristite nježan ton i dajte poneki kompliment za podršku. Ne žurite, ako osjećate da niste sposobni za produktivnu komunikaciju, uzmite stanku i pokušajte kasnije.

Prihvatite da se neki problemi ne mogu riješiti

 

Dr. Gottman tvrdi da je cilj ustanoviti problem da biste tako pokušali smanjiti štetu pa da ona prestane biti izvor velike boli. Lako se fokusirati na rješavanje problema, ali isto tako trebate raditi na tome da razumijete jedno drugo. Naučite kako imati manje bolnu konverzaciju o stalnim problemima.

Budite fleksibilni

Pristupite konverzaciji pozitivno. Pokušajte stvari oko kojih se ne možete složiti, učiniti što manjima. Prilagodite se što više možete. Ne svađajte se i ne tvrdite tvrdoglavo da je vaš pogled na problem najtočniji. Slušajte partnera sa suosjećanjem.

Radite na kompromisu

Oboje morate osjećati da su vam snovi nagrađeni. Polagano radite na koracima koji će vam pomoći da oboje postignete svoje ciljeve. Kompromis je ključ veze. Ako ih ne činite, kreirate vrlo loš scenarij i tu nema sretnog ishoda.

Svi parovi imaju nesuglasice. Gottman Institut nalazi da 69 posto sukoba u vezi nije rješivo. To znači da parovi moraju naučiti kako voditi dijalog umjesto da se svađaju oko istih problema. I morate shvatiti kako neslaganja učiniti bezbolnijima ako vam je stalo do održanja dobre i funkcionalne veze.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:25 18.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr