Težak izbor

Je li oproštajni seks uopće dobra ideja za kraj jedne propale veze?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:02 19.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Prasak ili suze, pitanje je sad

Čovjek je jedina životinja koja razmišlja o smrti, davno je rekao američki filozof William Ernest Hocking, ali i jedina životinja koja sumnja u njezinu konačnost. Teško za porvjerovati, ali msrt se lako može usporediti sa zadnjim seksom koji ćete imati sa vašim, već sutra bivšim, partnerom.

Suočavanje s krajem nikad nije lako, no ‘prekidni’ seks ima dva vrlo važna elementa koja smrt nema – izbor i ‘dan poslije’. Kako bi se Carrie Bradshaw pitala, je li bolje otići s praskom ili u suzama?

Tako uzbudljiv, a tako kompliciran


U svijetu u kojem puno parova prekida veze putem sms poruke, dogovor o posljednjem bliskom susretu teže je postići nego što se misli. Za razliku njegovog mlađeg rođaka, pomirdbenog seksa, ‘prekidni’ seks je uzbudljiviji i nedostižniji.

Za dobar zadnji prasak ipak je potrebno puno toga – usklađeno vrijeme, pravo mjesto, kemija, otvorenost i razumijevanje, a da ne spominjemo međusoban dogovor o uništenju dugoročne veze.

Ovo zadnje, zajedno s mogućnošću zadnje prilike, čini prekidni seks toliko primamljivom aktivnošću.

“To je kao dan prije dijete. Sutra ću početi, ali danas ću uživati u zadnjoj porciji pečenih rebarca”, kaže urednik Men’s Healtha Ted Spiker.

Možda vam jednostavno ne treba

Još jedan razlog zašto su pomirdbeni i prekidni seks toliko moćni jest što su isprepleteni s nizom drugih emocija poput straha i tjeskobe. Neki znanstvenici tvrde da povećano uzbuđenje i zadovoljstvo zbog ovih seksualnih susreta proizlazi iz fenomena zvanog ‘prijenos uzbuđenja’.

Pritom uzbuđenje ili tjeskoba potaknuta nedavnom svađom ili mogućnošću prekida podiže razinu uzbuđenosti koju potiče drugi stimulans – dobar seks. Zbog svega ovoga se postavlja pitanje nije li dodatno bolno seksati se ako znamo da sutra više nećemo biti u vezi?

Pitanja koja vam nakon takvog seksa mogu čamiti u glavi su recimo: “Jesmo li mi ipak jedno za drugo?” ili “Da ipak pokušamo još jednom?”. Nakon toga smo ponovo uvučeni u istu priču iz koje smo htjeli pobjeći.

S jedne strane to je čak i dobro jer iz veze ne treba naprasno izaći dok nisu iscrpljene sve mogućnosti za poboljšanje, a s druge smo u začaranom krugu koji nas opet vuče na početnu poziciju.

Zaključak jest da je sve na vama, ali zašto komplicirati tako naizgled jednostavan čin poput prekida?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:02 19.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Biste li se usudile?

‘Prestala sam svom dečku slati poruke na tjedan dana. Evo što me moj mali eksperiment naučio’

Danas, kad smo svi prilično ovisni o mobitelima, društvenim mrežama i dopisivanju, malo tko mlađi od 35 godina uopće razgovara na kućni telefon. Danielle Tullo odlučila je svoju vezu staviti na zanimljiv i velik test, pa je na tjedan dana prestala svom dečku slati poruke bilo koje vrste (ni on ih nije smio slati njoj). Mogli su se čuti isključivo kućnim telefonom, navečer, nakon posla - pa, evo kako je to na kraju ispalo i što su točno naučili o svojoj vezi, ali i o sebi samima

Povratak na Net.hr