Guske čuvaju Kineze od lopova

Bolje su nego električni alarm

Legenda kaže da su Rim od provale Gala spasle guske koje su svojim gakanjem blagovremeno upozorile na opasnost od neprijatelja, a više od dva milenijuma docnije, guske su ponovo dobile ulogu stražara, ovog puta u Kini, prenosi Tanjug.

Policija u severozapadnoj kineske provincije Sindžijang dobila je pojačanje u vidu specijalne “pernate” patrole, sastavljene od gusaka.

Prema pisanju lista “Ženmin žibao”, ptice patroliraju od početka godine seoskim područjima, a lokalna policija tvrdi da su u odbrani od kriminalaca one pouzdanije od pasa.

Od svih pernatih životinja, guske su najopreznije, a poznato je da imaju odličan sluh – kazao je šef policije okruga Šavan.

Guske su veoma hrabre. Šire krila i spremne su za napad u slučaju da nepoznata osoba uđe u kuću – dodao je on, navodeći da je kriminalcima daleko teže da ih savladaju nego pse.

Kako prenose kineski mediji, “guščja patrola” je donela izvesnu stabilnost u ovu donedavno problematičnu oblast, poslednjih godina poprište čestih međuetničkih sukoba između Hana i Ujugura.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr