Retrospektiva Seijuna Suzukija

Od ponedjeljka 4. lipnja na programu kina Tuškanac svečanost za sve filmoljupce – velika retrospektiva kultnoga japanskoga filmaša, redatelja i glumca, Seijuna Suzukija, dvadeset i dva filma na filmskim vrpcama i to devetnaest žanrovskih i tri post-industrijska, neovisna.

Suzukijevi filmovi bili su gotovo nepoznati izvan Japana do sredine osamdesetih prošloga stoljeća kad su krenule retrospektive po kinotekama te dvd izdanja ključnih filmova kao što su Ožigosan da ubije i Tokijski vjetropir slavljeni od filmaša poput Jima Jarmuscha, Takeshi Kitanoa, Wong Kar-waia i Quentina Tarantina.

U povodu obilježavanja stote obljetnice kompanije Nikkatsu, a uz pomoć Japanske fondacije u Tokiju, Veleposlanstva Japana u Zagrebu i Austrijskog filmskog muzeja u Beču, zahvaljujući Filmskim mutacijama – festivalu nevidljiva filma na programu kina Tuškanac tijekom mjeseca lipnja bit će najbogatija retrospektiva jednog japanskog filmaša, nikada do sada organizirana u Hrvatskoj.
U sklopu programa predavanja će održati japanski filmolog Gou Hirasawa i austrijski japanolog i filmolog Roland Domenig.

Četvrtak, 28. lipnja
19:00 Mladi vjetar nad planinskim prijevojem (Toge o wataru wakai kaze, New Wind of Youth Over the Mountain Pass, 1961.)
21:00 Kageroza/Ljeskanje (Kagerô-za, Heat Shimmer Theater, 1981.)

Petak, 29. lipnja
19:00 Kageroza/Ljeskanje (Kagerô-za, Heat Shimmer Theater, 1981.)
21:30 Mladi vjetar nad planinskim prijevojem (Toge o wataru wakai kaze, New Wind of Youth Over the Mountain Pass, 1961.)

Subota, 30. lipnja
19:00 Yumeji (1991.)
21:00 Ljepotica podzemlja (Ankokugai no bijo, Underworld Beauty, 1958.)

Ponedjeljak, 2. srpnja
19:00 Ljepotica podzemlja (Ankokugai no bijo, Underworld Beauty, 1958.)
21:00 Yumeji (1991.)

Svi su filmovi prevedeni.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr