Blokada na programu Dokukina

‘Blokada’ Igora Bezinovića, u produkciji Restarta i Factuma, osvojila je nagradu publike i nagradu Društva filmskih kritičara ‘Oktavijan’ za najbolji dokumentarni film na 21. Danima hrvatskog filma, a možete je i ovaj tjedan pogledati na platnu zagrebačkog kina za dokumentarce.

‘Blokada’ je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a čiji je Bezinović bio i aktivni sudionik.

Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave naFilozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt. Redatelj je pratio sve, od ushićenih pripremnih sastanaka i blokiranja nastave do prvog umora, kroz intimne situacije i međusobne noćne rasprave, od prvotne podrške većine članova fakultetskog vijeća do okretanja leđa tih istih profesora uz pokušaj studenata da dođu do skrivenog ministra obrazovanja.

O redatelju:

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Autor je kratkih dokumentarnih filmova ‘Natprosječan’, ‘Nepovratno’, ‘Susret’ i ‘TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje’ te kratkog igranog filma ‘Goli sati’. Član je kolektiva -/+.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr