Analni krijumčar

LIJEGAO ZLATNA JAJA: Zaposlenik kovnice novca krijumčario zlato u vrijednosti od 920.000 kn u – stražnjici

U pljački dostojnoj hollywoodskih hitova, zaposlenik Kraljevske kanadske kovnice novca navodno je prokrijumčario zlata u protuvrijednosti od oko 920.000 kuna u analnom kanalu, prenosi RT.

Ali plan o lakom(?) bogaćenju na kraju se izjalovio, te ga sada čeka više kriminalnih optužbi.

LIJEČNICI POTPUNO ŠOKIRANI: Žena je ostala u drugom stanju nakon analnog seksa

Leston Lawrence (35) optužen je za višestruko krijumčarenje, a navodno je uzimao male kružne grumene zlata, zvane ‘pakovi’ iz kovnice u Ottawi. Te je pakove, od kojih svaki teži točno 210 grama, zatim prodavao kod otkupljivača zlata Ottawa Gold Buyers, te je na taj način zaradio gotovo 180.000 kanadskih dolara, prije nego što je uhićen.

Ottawa Gold Buyers plaćala je Lawrenceu oko 6.800 kanadskih dolara (skoro 35.000 kuna) po jednom paku, ovisno o fluktuirajućoj cijeni zlata. On bi ček zatim položio u obližnju banku.

Pronicljiva bankarska djelatnica

Neko vrijeme njegov je plan radio bez ikakvih problema. Švercajući zlatne pakove u svojoj stražnjici, uspio ih je prodati 18 u samo tri i pol mjeseca, između 27. 11. 2014. i 12. 3. 2015. A Kraljevska kanadska kovnica nije niti primjetila da zlato nedostaje.

zlatni pak
Zlato je bilo u obliku okruglih grumena, tzv. pakovaFoto: Robert Spriggs/Thinkstock

Ali zlatni je plan srušila pažljiva bankarska djelatnica kojoj su bili neobični Lawrencoevi financijski poslovi. Kada su joj postali sumnjivi učestali veliki iznosi čekova koje je sve izdala Ottawa Gold Buyers, detaljnije je proučila njegov bankovni račun. Zatim je primjetila kako radi o kovnici novca, što je samo pojačalo njene sumnje.

Bankarska djelatnica obavijestila je sigurnosne službe banke, a uskoro se umješala i policija. Otvorena je istraga i dobiven nalog za pretres. Pretraživanjem Lawrenceovog sefa u banci pronađena su još četiri paka.

Nemaju pojma da im nedostaje zlato

Ali sud nije mogao dokazati kako zlato potječe iz kovnice, jer nije imalo nikakvih oznaka, a nije niti prijavljeno nikakvo zlato koje nedostaje.

No tužiteljstvo je uspjelo dokazati kako pakovi savršeno pristaju u strojeve kovnice koji služe za topljenje zlata. Kako se takvi strojevni ne mogu javno nabaviti, to je bila jaka indicija kako je zlato stvarno oduzeto iz kovnice.

Na sudu je rečeno kako je Lawrence aktivirao metalni detektor češće nego drugi zaposlenici. Svaki je put bio ručno pretražen, ali nije ništa pronađeno.

Ali obrana je tvrdila da kako Kraljevska kanadska kovnica niti ne zna da joj nedostaje zlato, ono nije moglo biti od tamo.

Ključ Lawrenceove taktike možda leži u limenci vazelina pronađenoj u njegovom ormariću.

Sudbina navodnog analnog krijumčara ostati će nepoznata još par tjedana, jer je sudac zakazao donošenje presude za 9. studenog.

U međuvremenu, glasnogovornik kovnice izjavio je lokalnim medijima kako je više sigurnosnih mjera poboljšano, uključujući i sigurnosne kamere visoke rezolucije, koje mogu bolje pratiti kretanje vrijednih metala unutar postrojenja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr