Kad nema kravljeg dobro je i kamilje mleko

Manje masti, više proteina, gvožđa i vitamina C – bez aflatoksina

Dok u Srbiji mučimo muku sa aflatoksinom u mleku, u itočnoj Africi nemaju tu brigu, kamilje mleko im donosi ne samo zdavlje već i zaradu.

U vreme aktuelne afere sa mlekom, mnogi razmišljaju o alternativi a ovo je jedan od predloga.

Mleko od kamile se sve više priznaje i pojavljuje na tržištu. Ono je malo slanije od kravljeg i nosi brojne zdravstvene koristi, navodi B92.

Prema procenama Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), trgovina ovim mlekom mogla bi da premaši zaradu od 10 milijardi dolara.

Posle kravljeg, kozjeg i sojinog mleka, kamilje mleko, tvrde proizvođači, izazvaće revoluciju u prehrambenim navikama stanovnika starog kontinenta. Ovo je jedno od retkih resursa koga ima u izobilju na arapskom poluostrvu.

Zdravo mleko

Prednosti mleka kamile su višestruke, jer je upola manje masno od kravljeg, sadrži visok nivo proteina, deset puta više gvožđa, kao i četiri do pet odsto više vitamina C. Ranija istraživanja pokazala su da antitela iz kamiljeg mleka mogu pomoći u borbi protiv bolesti kao što su rak, sida, Alchajmerova bolest i hepatitis C.

Kamilje mleko po hemijskom sastavu podseća na kravlje. Beduini ga piju oko litru do dve dnevno i ne osećaju glad ni žeđ. Ono se dugo održava u svežem stanju, a u arapskim zemljama smatra se da povoljno deluje i na nervni sistem.

Mleko od kamile je inače dostupno u restoranima i supermarketima, a za one avanturističkog duha restorani nude i milkšejk i kamelćino, sve napravljeno od kamiljeg mleka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr