NA FLORIDI

PANIKA ZBOG VATRENE KUGLE NA NEBU: Deseci ljudi zatrpali NASA-u pozivima zbog fenomena koji i nije tako rijetka pojava

Neobična vatrena kugla iznenadila je stanovnike zapadne Floride.

NASA je potvrdila izjave desetaka svjedoka o vatrenoj kugli koja je pala s neba u području zaljeva Tampa u utorak navečer, odmah nakon zalaska sunca.

Nacionalna svemirska agencija izjavila je kako je primila preko 60 prijava o vatrenoj kugli od stanovnika područja zaljeva, prenosi Daily Mail.

Američko meteorsko društvo, neprofitna znanstvena organizacija koja prati pojavljivanja meteora, izjavila je kako je i ona dobila najmanje 55 prijava.

Vatrene su kugle češće nego što mislite

Vatrene kugle su vrsta meteora. Meteor se može vidjeti kada komadići kometa ili asteroida udare u zemljinu atmosferu velikom brzinom.

Tada dolazi do intenzivnog zagrijavanja zbog kompresije zraka ispred meteora, zbog čega isti najčešće u potpunosti izgori u atmosferi.

Lokacije odakle su stigle prijave, kao i područje na nebu gdje je vatrena kugla bila primjećenaFoto: http://www.amsmeteors.org

To stvara bijelu ‘zvijezdu padalicu’ koja nam je svima poznata.

SNIMLJENA VATRENA KUGLA NA NEBU IZNAD RUSIJE: ‘Išao sam na posao, nisam vjerovao u ono što očima vidim’

Dosta čest fenomen

Vatrena kugla drugi je naziv za kako sjajni meteor, čiji sjaj je magnitude iste kao i planeta Venere viđene sa zemljine površine.

Fenomen vatrenih lopti dosta je čest. Nekoliko tisuća meteora magnitude vatrene kugle pojavi se u Zemljinoj atmosferi svakoga dana.

No većinu nitko ne vidi, jer se pojave nad oceanima ili nenastanjenim područjima, ili pak tijekom dana, kada ih sunčevo svjetlo maskira.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr