DICTIONNAIRE INFERNAL

ILUSTRIRANI KATALOG DEMONA: Okultna enciklopedija otkriva stanovnike pakla koji nas vrebaju

U Dictionnaire infernal, okultist Jacques Collin de Plancy pokušao je sistemazirati sve demone, a ono što ga izdvaja od ostalih demonskih bestijarija su jezive, realistične ilustracije.

Demoni su stvorenja koja bi čovjeka navodila na grijeh, a obzirom da je u pitanju nesaglediva kombinacija biblijske mitologije s poganskim tradicijima, postoji ih bezbroj.

Kao i mnogi demnolozi prije njega, De Plancy ih je ipak pokušao katalogizirati i 1818. objavio Dictionnaire Infernal, kojeg opisuje kao “univerzalnu knjigu bića, stvorenja, knjiga, djela i uzroka koji su manifestacija i magija dodira s Paklom; proricanja, okultne znanosti, grimoiri, čuda, tradicije, narodne priče i praznovjerja”.

ISTINA O SVIJETU MRTVIH: Najopasnija knjiga u povijesti dovodi do ludila ako je čitate nespremni

ARS NOTORIA KRALJA SOLOMONA: Drevni tekst otkriva kako do supermoći, ali posljedice su strašne

Mnogi opisi demona vuku korijene iz starijih tekstova o demonima, poput Pseudomonarchie Daemonum iz 16. stoljeća ili Ključ Solomonov iz 17.

Oba ta grimoira sadrže hijerarhijski prikaz brojnih bića pakla koji je iskoristio i de Plancy. Tako je uz poznatijeg Lucifera ili pohlepnog Mammona, detaljno opisao i Ukobacha, opskurnog demona zaduženog za ulje i vatromet ili palog anđela Xaphana koji nosi mijeh.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr