Znate li šta vam dete radi na internetu?

Većina roditelja ne zna šta im deca rade na internetu

7.6.2013.
8:27
VOYO logo

U studiji koju je sprovela kompanija za softversku bezbednost McFee, čak 74 odsto od 1.301 roditelja u Velikoj Britaniji priznalo je da nema vremena ili ne zna kako da proverava šta im deca rade na internetu.

Zabrinjava činjenica da čak i desetogodišnjaci odlaze na sajtove koji imaju ograničen pristup ili se upuštaju u nedozvoljene avanture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 85 odsto od 351 dece starosti između 10 i 12 godina reklo je da je otvorilo Facebook nalog uprkos tome što sajt zahteva da njihovi korisnici imaju više od 13 godina.

Na profilima objavljuju email adrese i lične aktivnosti bez ikakve kontrole, a kako bi sakrili ono što rade na internetu mnogi pribegavaju lukavim taktikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtina čisti istoriju pretraživanja, kako roditelji ne bi mogli da pronađu sajtove na koje su išli, dok 17 odsto briše instant poruke i video snimke za koje znaju da ih roditelji ne bi odobravali.

Ovaj trend odnosi se na sve mlade do 23. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da od 1.173 ispitana deteta, gotovo pola (46 odsto) priznaje da bi bilo obazrivije, ako bi znali da ih roditelji prate.

Američka studija sprovedena između 3. i 15. aprila otkrila je da mladi ljudi u proseku provedu šest sati za računarom, smartfonom ili tabletom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svi (95 odsto) ima barem jedan nalog na društvenim mrežama, a 44 procenta priznaje da ga “konstantno” proverava.

Pritom, čak 82 odsto dece mlađe od 12 godina nije svesno opasnosti na internetu i smatra da su društvene mreže sasvim bezbedne. Istog mišljenja je i 79 odsto roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo