Završena istraga protiv episkopa Artemija

Sumnjiči se da je oštetio Srpsku pravoslavnu crkvu za više od milion i po dinara

19.7.2013.
16:19
VOYO logo

Viši sud u Beogradu završio je istragu protiv nekadašnjeg episkopa Eparhije raško-prizrenske Artemija Radosavljevića i još tri osobe zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu za više od miliona i po dinara, namenjenih rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na Kosovu, piše Blic.

Za ovo krivično delo zakon propisuje kaznu od dve do 12 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom proširenom istragom, započetom još pre dve godine, obuhvaćeni su, pored penzionisanog vladike Artemija, raščinjeni arhimandrit Simeon Vilovski, vlasnik građevinskog preduzeća “Rade Neimar” Predrag Subotički i Jelena Šubarević.

Prema nalazu komisije veštaka građevinske struke, Eparhija raško-prizrenska je za radove na 17 objekata isplatila “Radetu Neimaru” 2.057.518 evra, iako je procenjena vrednost 1.018.283.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilovskom i Subotičkom se već sudi po optužnici iz 2010. godine, koja ih tereti da su malverzacijama oštetili fond eparhije za 350.000 evra. Vilovski nije dostipan našim pravosudnim organima jer je posle izbijanja afere napustio zemlju. Po Interpolovoj poternici uhapšen je 11. marta 2010. u Solunu.

Izvesno vreme proveo je u kućnom pritvoru, ali ga je Vrhovni sud Grčke pustio na slobodu, jer je odbio zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Medija centar Beograd

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo