Veselinović: Borko Stefanović mi je pretio

Šef poslaničkog kluba DS demantovao tvrdnje biznismena iz Zvečana

17.6.2013.
19:43
VOYO logo

Kontroverzni biznismen iz Zvečana Zvonko Veselinović negirao je danas na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu da je sa saradnicima protivpravno prisvojio 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing", tvrdeći da se proces protiv njega vodi iz političkih razloga, piše Tanjug.

On smatra da posledica njegovog hapšenja u decembru 2011. njegov sukob sa šefom poslonaničke grupe DS - ranijim šefom pregovaračkog tima sa Prištinom Borkom Stefanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veselinović je, iznoseći odbranu, pored ostalog izneo tvrdnju da je sa Stefanovićem 2011. najpre dogovarao postavljanje barikada na administrativnim prelazima (zbog pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze između KIM i Srbije) ali da je posle Stefanović tražio da se barikade uklone, što je on odbio.

- Čuo sam i da je (Stefanović) pričao da će mi napraviti pakao od života zbog toga, što je i uspeo. Da mi nisu stavili na teret ove kamione, stavili bi nešto drugo - rekao je Veselinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je potvrdio da je radio s kamionima, ali je negirao da su to kamioni iz optužnice. Krivicu i navode optužnice negirala su i druga dvojica optuženih Dragan Ćurčić i Milan Radojičić. Nastavak suđenja zakazan je za 17. i 18. septembra.

Veselinović se brani sa slobode i obavezan je da se sudu javlja svakog ponedeljka i da ne napušta Beograd. Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Veselinoviću, Ćurčiću i Radojičiću stavlja na teret da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing" i sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara (dva miliona evra) imovinske koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veselinović je 20. decembra 2011. uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovićem, protiv koga se vodi postupak takođe u Specijalnom sudu u zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Kfor je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu i Metohiji u oktobru 2011. godine. Sporne kamione za čije se prisvajanje terete, prema navodima optužnice, koristila je Ćurčićeva privatna kompanija "Evrokop" sa sedištem u Raškoj, u toku aprila i juna 2008 godine, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu koji je njegova kompanija zaključila sa "Hipo alpe adria bankom", navodi se u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novembru 2010. godine ugovor o lizingu je raskinut, jer je Ćurčićeva firma prestala da plaća rate za lizing, navodi se u optužnici.

Međutim, umesto da kamione vrate toj kompaniji, njih trojica su ih u drugoj polovini 2010. prebacila na teritoriju Kosova i Metohije i tamo nastavili da ih koriste, a zarađeni novac su zadržali za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamione su pokušali da prodaju drugim kupcima, a kako se navodi u optužnici, između ostalog su korišćeni i za izgradnju autoputa Priština-Tirana, prenosi Tanjug.

Sav prihod koji je ostvaren od korisćenja tih vozila zadržali su za sebe i tako pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara. Deo vozila je pronađen na teritiji AP Kosovo i Metohija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borko Stefanović demantovao da je pretio Veselinoviću

Borko Stefanović, nekadašnji šef pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju, sada šef poslaničkog kluba Demokratske stranke, negira da je uopšte bilo kada upoznao ili se čuo sa Zvonkom Veselinovićem, a kamoli da mu je pretio zbog postavljanja barikada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veselinović je na suđenju izjavio da je najpre sa Stefanovićem dogovarao postavljanje barikada, a pošto je odbio, potom je čuo da je Stefanović pričao da će mu napraviti pakao od života.

- To je potpuna neistina. Veselinovića ne poznajem, nikada ga nisam ni video ni čuo. Ljudi kad se nađu pred krivičnom odgovornošću oni koriste razne načine da se izvuku, pa tako iznose različite izmišljotine - kazao je Stefanović za Pressonline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je potvrdio da je tražio uklanjanje barikada, ali da tu nema ništa tajno.

- Jesmo, tražili smo da se one sklone. To je tražila i Vlada, to je tražio i tadašnji predsednik Boris Tadić. I to smo tražili od predsednika opština na severu Kosova i kriznih štabova. Oni su to odbili i posle svi znaju šta se dešavalo - rekao je Stefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On dodaje da je sve ostalo što je rečeno posledica Veselinovićevog krivičnog procesa.

- Nikada nikome nisam pretio i nisam uopšte čovek koji bi bilo kome pretio - zaključio je Stefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo