“Ustavna monarhija je iznad politike”

Petar III Karađorđević smatra da je došlo vreme jedinstva u Srbiji

22.5.2013.
22:31
VOYO logo

Momak za koga su mnogi još 5. oktobra 1991, kada se njegova porodica vratila u zemlju, rekli da ima najveće šanse da bude srpski kralj, Petar III Karađorđević sada prvi put priča o tome istakavši da bi monarh zemlji dao novi, pozitivan imidž.

- Moram da istaknem da je ustavna monarhija iznad politike. Ona je simbol jedinstva i kontinuiteta države. Moj otac se mnogo trudio da političarima objasni kako nijedna politička stranka ili pojedinac ne smeju da budu ekskluzivni. Naša zemlja je prošla kroz mnogo toga i strašno je propatila. Takođe, i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, mnogi su propatili, izgubili svoje voljene, svoje domove i svoju imovinu. Vladalo je potpuno ludilo. Posle toliko negativne propagande, nije lako spoznati šta ustavna monarhija znači. Sada je došlo vreme da učimo iz prethodnih grešaka i da izgradimo bolju budućnost za našu zemlju, zasnovanu na demokratskim načelima i tržišnoj ekonomiji. Da obezbedimo novi početak i nove odnose s našim susedima i drugim zemljama - ispričao je naslednik srpske krune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikom intervjuu za Nedeljnik Petar III prvi put javno priča o svojoj prvoj poseti Srbiji 5. oktobra 1991. godine, svojoj porodici i odrastanju u Americi, osećanju za srpstvo, emigraciji, najvažnijim istorijskim datumima poput 27. marta i Kardeljevog ukaza kojim su njegovoj porodici uzeta sva prava.

- Mi jesmo kod kuće, veoma često smo u Beogradu i ozbiljno smo zainteresovani za događaje u Srbiji. Naše karijere vezane su za inostranstvo, ali Srbija je naš dom - napominje najstariji sin Aleksandra II Karađorđevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar priča i detaljno o sahrani poslednjeg srpskog kralja Petra II, njegove majke, brata i supruge koja će prvi put na Oplencu ove nedelje okupiti sve Karađorđeviće na jednom mestu, kao i svetsku elitu.

- Povratak zemnih ostataka mog dede Kralja Petra II, moje bake Kraljice Aleksandre, moje prabake Kraljice Marije i mog deda-strica Princa Andreja mnogo znači meni i mojoj porodici. Iznad svega on pruža osećaj spokojstva i nade u pravdu i bolju budućnost za Srbiju. Ovaj izuzetno odvažan čin nacionalnog pomirenja predstavlja spremnost da krenemo napred poštujući sve elemente svoje prošlosti. Povratak mojih predaka kući znači povratak jedinstva u Srbiju i poštovanja prema mojoj porodici. Moja porodica i ja zahvalni smo predsedniku Nikoliću, Vladi Republike Srbije i Državnoj komisiji za povratak posmrtnih ostataka porodice Karađorđević, čiji član je i moj otac - kaže Petar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo