Tužilaštvo za organizovani kriminal zaplenilo devet stanova i tri kuće

Među zaplenjenom imovinom nalaze se i dva poslovna objekta, i sedam putničkih automobila

17.6.2013.
22:57
VOYO logo

Od 1. avgusta 2012. pokrenute su finansijske istrage protiv 139 lica, a doneto je 20 naredbi o zabrani raspolaganja imovinom, piše Danas.

- Sud je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal trajno oduzeo devet stanova, tri kuće, dva poslovna objekta, jednu garažu, četiri parcele zemljišta, sedam putničkih motornih vozila, oko 558.880 evra u novčanim sredstvima i pet skupocenih ručnih satova - izjavio je za Danas Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da se podaci odnose na primenu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom od 2009. do maja 2013. Prema podacima koje je Radisavljević saopštio Danasu, oduzeti su privremeno udeli u 10 preduzeća i 26.298.315 akcija, kao i novčana sredstva u gotovini u iznosu od 791.884 evra i oko 1.764.533 dinara.

Kada je reč o nekretninama i drugoj vrednoj imovini, ukupno od 2009. do 20. maja 2013. po zahtevima Tužilaštva za organizovani kriminal, privremeno je oduzeto 116 stanova, 23 privatna stambena objekta, 29 poslovnih prostora, 36 garaža, sedam pomoćnih zgrada, tri apartmana, 64 parcele zemljišta, 21 putničko motorno vozilo skuter, plovilo, benzinska pumpa, kamion i četiri teretne mašine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana raspolaganja i privremeno oduzimanje su mere koje su na snazi do pravnosnažnog okončanja krivičnog postupka. Tek nakon toga se na osnovu odluke suda trajno oduzima imovina za koju nije dokazano da je zakonito stečena.

Od 1. avgusta prošle godine pa do 15. maja ove godine, na osnovu naredbe Tužilaštva za organizovani kriminal pokrenute su finansijske istrage protiv 139 lica, a doneto je 20 naredbi o zabrani raspolaganja imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ovih podataka se može zaključiti da Tužilaštvo za organizovani kriminal istovremeno pokreće i finansijske i krivične istrage. Takođe, od avgusta do maja podneto je ukupno 15 zahteva za privremeno oduzimanje imovine. Pokrenuto je i 19 postupaka za trajno oduzimanje imovine, na osnovu kojih je sud doneo odluke o oduzimanju dve kuće, dva stana, jedan poslovni prostor, dve parcele zemljišta, automobila i 544.430 evra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je od 1. avgusta do 15. maja pokrenulo 18 krivičnih postupaka u kojima je prijavljeno 189 lica, protiv 188 su pokrenute istrage, a protiv 49 su podignute optužnice. Prema rečima specijalnog tužioca Radisavljevića, protiv 122 osoba vode se postupci zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a protiv 24 zbog zloupotrebe službenog položaja, piše Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv 20 osoba vodi se postupak zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga. Takođe, protiv 18 osoba pokrenut je postupak zbog prevare, protiv dva lica zbog poreske utaje, protiv po jedne osobe zbog pranja novca, nedozvoljene proizvodnje, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo