Turci traže da im se vrate mošti Svetog Nikole

Deda Mrazu je mesto u Turskoj

25.12.2012.
20:51
VOYO logo

Turski profesor arheologije Nevzat Dževik traži da se kosti Svetog Nikole (Santa Claus, Božić Bata) iz Vatikana vrate u Tursku gde pripadaju prenosi Daily Mail.

Mošti Svetog Nikole su 1087. godine prokrijumčarene i pokopane u Italiji, a turski arheolozi tvrde da bi posmrtni ostaci hrišćanskog sveca trebalo da budu sahranjeni u gradu Demre, koji se nekad zvao Mira, u južnoj turskoj pokrajini Antaliji, jer je on tamo živeo i umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor instituta Mira-Andrijake i profesor arheologije, Dževik, kaže da se najstarija crkva posvećena ovom svecu nalazi u Demreu.

- U njegovoj crkvi nalazi se i kapela u kojoj je tražio da bude sahranjen, a ne u Italiji. Prema tome, potrebno je da se ispoštuje ono što je tražio, odnosno da se sahrani tamo gde je i rođen. Uzeti njegove posmrtne ostatke i premestiti ih na drugo mesto bilo je pogrešno. Možda Vatikan neće dozvoliti povratak njegovih kostiju, ali mi njegove kosti nismo dali nego su silom i protiv volje naroda odnesene u Italiju - rekao je Dževik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Nikola je nakon smrti 343. godine sahranjen u Miri. U XI veku, njegove mošti su ekshumirale i prenete u italijanski Bari, gde se i danas nalazi njegov grob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo