Tošić negira hrvatske navode da je švercovao oružje kroz njihovu luku

I tvrdi da godinama ništa nije tovario kroz hrvatske luke

13.9.2013.
17:13
VOYO logo

Slobodan Tešić, kog hrvatski mediji danas pominju kao vlasnika zaplenjenog sofisticiranog oružja u riječkoj luci, za B92 negira bilo kakvu vezu s tom pošiljkom.

"Ja u poslednjih pet, sedam godina nisam ništa tovario ni kroz jednu hrvatsku luku. Znači, ja blage veze nemam ni sa kakvim tovarom, ni raketama, ni kontejnerima. To apsolutno ne postoji. I za mene i za sve te kompanije koje se tu pominju. To je jedna notorna laž", kaže Tešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar novinara B92 da se njegovo ime ipak pominjalo i ranije, kada se govorilo o izvozu oružja, Tešić izričito kaže da o tim operacijama ne treba sada pričati.

"Možemo sada pričati o ovom slučaju i da samo državni organi Republike Srbije i Hrvatske mogu da ustanove u naredna dva sata čija je to roba. Kontejneri nisu mogli da padnu s neba. Oni su tu doveženi. Naravno, zna se kako. Sva prateća papirologija postoji, pa nek onda utvrde ko iza toga stoji, da li je šverc i kuda to ide. Ako to Hrvatska misli, to da pere, ili neki novinari da peru Hrvatsku zato što isporučuje tamo gde ne treba u sadašnja vremena, e žao mi je...", kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju da se radi o robi, kako pišu mediji u Hrvatskoj, koja nema jasnu carinsku deklaraciju, odnosno da tovar nema veze sa onim što piše na deklaraciji i da su carnici u kontejnerima otkrili rakete koje se povezuju s njim i njegovom kompanijom, Tešić kaže: "Super, ali ja vam kažem da tu ne postoji ništa, ako državni organi mogu da provere za dva sata, imaju zakonske norme".

Vlasnik kompanije "Teneks" još kaže i da se njegovo ime pominje iz razloga što "kruže razne grupe, besposličari". On podseća da su svi navodi protiv njega odbačeni i da o tome postoje sudski dokumenti, zbog nedostatka dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova pošiljka, ponavljam, nema nikave veze sa mnom i ja molim vlast i Srbiji i Hrvatskoj da se to prenese i da se ispita sve do kraja. A to može biti kratak rok kada država uzme u svoje ruke. Bitno je da se otkrije čija je to pošiljka i gde ide jer nije to kisela voda, to su rakete....Nek istraže kako je ta roba došla do luke Bar, čiji su organi dali izlazne dozvole...Sve to da se istraži, nije se ta roba mogla ukrasti u magacinu", zaključio je Tešić.

Hrvatski mediji objavili su danas vest da su riječki carinici zaplenili više kontejnera sofisticiranog naoružanja - avionskih raketa i raketa zemlja-zemlja, uz objašnjenje da je to oružje stiglo iz Srbije. Radi se o projektilima S-8, navođenim raketama ruske proizvodnje. Tim oružjem, dodaje se, raspolažu mnoge vojske u svetu, a kompatibilno je sa sovjetskim tipovima aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutarnji list" piše da ga, između ostalog, u svojem naoružanju ima i Hrvatska, koja ga je za vreme rata kupila na crnom tržištu i koristila u operacijama Bljesak i Oluja. Čije je sporno oružje za sada nije poznato, piše “Jutarnji”.

"Večernji list" prenosi da se pošiljka povezuje sa srpskim biznismenom S. T., vlasnikom firme "Teneks", čije se ime već nekoliko puta do sada dovodilo u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i vojne opreme. List piše i da je, nakon što su hrvatski carinici otkrili nelegalno oružje, pitajući se kako je Srbija "pustila" kontejnere s ilegalnim oružjem preko svoje granice, usledila i dojava iz carinske službe Srbije o sumnjivim kontejnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo