Studenti nagrađeni zbog ideja o ulepšavanju Vlasinskog jezera

Radovi mladih generacija pomoćiće u razvoju turističkog potencijala jezera i okoline

20.12.2013.
17:03
VOYO logo

Autorima najboljih prezentacija Vlasinskog jezera kao ekoturističke destinacije 2020. u Beogradu su uručene Nagrade izuzetnosti turističke destinacije Vlasina (Vlasina Award of Excellence) u okviru projekta Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera.

Ovaj projekat zajednički realizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, opština Surdulica i Koka kola sistem a uručenju su prisustvovali predstavnici ministarstva energetike, UNDP, kompanije Koka kola, opštine Surdulica i profesora sa fakulteta univerziteta u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stana Božović je istakla da će ove prezentacije biti primer dobre prakse kako upravljati sa ekoturističkim destinacijama na čemu potencira i ministarstvo.

Zamenik Stalnog predstavnika Programa UN za razvoj (UNDP) Jurg Štaudenman kazao da ova nagrada treba da omogući inovativan pristup razvoja Vlasine kao ekoturističke destinacije kroz ideje najboljih studenata fakulteta za turizam i da omogući ključnim akterima da sagledaju opcije razvoja Vlasine u periodu koji dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operativni direktor Koka kole za ovaj deo Balkana Dimitar Andonov istakao je lepotu Vlasinskog jezero i predela koji ga okružuju, zbog čega je ova kompanija pomogla da se obeleži više od stotinu kilometara pešačkih i biciklističkih staza a ažurirane su i digitalne mape koje omogućuju aktivnosti u prirodi.

Inače, ovaj trogodišnji projekat se završava 2014. a studenti, autori nagrađenih prezentacija, imaće priliku da u narednom periodu borave na Vlasini i razmene iskustva sa predstavnicima lokalne samouprave u Surdulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Micić, pomoćnik predsednika opštine Surdulica za infrastrukturu zahvalio je u ime opštine Ministarstvu energetike, UNDP i Koka Koli što su prepoznali potencijal Vlasine i Vlasinskog jezera.

On je izrazio zadovoljstvo jer je ovaj stručni skup pokazao da je interesovanje za Vlasinu sve veće i potvrđuje značaj koji Vlasina ima za region. Dragan Micić se posebno zahvalio studentima čiji će radovi opštini da pruže smernice za delovanje i razvoj ekoturizma na Vlasini i Vlasinskom jezeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poziv za učešće na konkursu za projekat vizije Vlasinskog jezera 2020. odazvali su se studenti svih sedam pozvanih fakulteta koji školuju kadar u turizmu, sa univerzita iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i Vrnjačke Banje, sa državnih i privatnih fakulteta.

Zadatak je bio da timovi studenata osmisle način za poboljšanje turističkog potencijala područja Vlasinskog jezera, a kroz opis trenutnog stanja turizma i narednih koraka koje je potrebno preduzeti. Ono što je zajedničko svim prezentovanim radovima jeste da će Vlasinsko jezero, uz atraktivne turističke sadržaje, brigu o životnoj sredini i poštovanje principa održivog razvoja, postati vidljivije na turističkoj mapi naše zemlje i time da doprineti promociji i ekonomskom i društvenom razvoju celog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Vlasinsko jezero

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo