Srpska vojska poslala 130 vojnika u libansku mirovnu misiju UN (FOTO)

Najveća jedinica srpske vojske ikada poslata u multinacionalne operacije

5.11.2013.
15:48
VOYO logo

Sa niškog aerodroma danas je u mirovnu misiju u Liban "poletelo" 130 vojnika pešadijske čete koju čine 31. pešadijski bataljon iz Zaječara i 39. logistički bataljon Treće brigade Kopnene vojske iz Niša.

Prvi put posle 1967. godine i mirovne misije u Sinaju, Srbija na ovakav zadatak šalje vojnu jedinicu ranga čete, rekao je ministar odbrane Nebojša Rodić na svečanosti koja je juče povodom ispraćaja vojnika u misiju Ujedinjenih nacija UNIFIL održana u kasarni "Knjaz Mihailo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Avion sa vojnicima i njihovom ličnom opremom je poleteo, očekujemo da već oko 13 sati slete u Bejrut. Ujutru će u luci dočekati i opremu, naoružanje i vozila - kaže kapetan Predrag Milićević, referent za odnose sa javnošću 3. brigade Kopnene vojske.

Osim zvaničnika Vojske Srbije, vojnike su otpratili i članovi njihovih porodica, rodbina i prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Moj zadatak je da pružim prvu pomoć u slučaju povrede. Najčešće su to krvarenja, iščašenje zglobova i slično. Spremni smo da stanemo rame uz rame sa bilo kojim vojnikom neke druge države. Spremni smo za ovu misiju jer smo imali kvalitetnu obuku - rekla je desetar Marija Bogataj.

Pešadijska četa, sastavljena od komande, tri streljačka voda i voda za logističku podršku, najveća je jedinica srpske vojske koja je do sada poslata u multinacionalne operacije. Biće angažovana u okviru španskog kontigenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladika niški Jovan i glavni vojni sveštenik Vojske Srbije kapetan Slađan Vlajić održali su liturgiju, pričešće i moleban za mirovnjake iz Srbije.

Kako piše na sajtu Vojske Srbije, Iz Niša su u Bar ranije prevezeni naoružanje, teretna, terenska i borbena vozila. Kako kaže kapetan Milićević, ova oprema se na putu do Bejruta trenutno nalazi u blizini Kipra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao ministar Rodić, do sada je srpska vojska angažovana u operacijama Ujedinjenih nacija u Istočnom Timoru, Burundiju, Čadu i Centralnoj Afričkoj Republici, a trenutno srpskih vojnika ima u operacijama u Liberiji, Obali Slonovače, Kongou, Libanu, na Kipru i Bliskom istoku.

Angažovani su i u dve mirovne operacije pod komandom Evropske unije, u Somaliji i u operaciji "Atalanta" u vodama Indijskog okeana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo