Spomenik će biti srušen do 17.01.

Stajaće do nastavka dijaloga Beograda i Prištine

Premijer Ivica Dačić kaže da će spomenik OVPBM u Preševu biti uklonjen do 17. januara, kada je u Briselu predviđen nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ukoliko oni ne uklone spomenik, mi ćemo ga ukloniti. Ne postoji problem i pitanje da li ću ja ići u Brisel, ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika – rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

Premijer Dačić kaže da se Srbija ponašati evropski.

Mi ćemo se upravo ponašati evropski, a to znači sklonićemo taj spomenik – rekao je za RTS Dačić reagujući na poziv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se Srbija ponaša evropski u slučaju spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu.

On je dodao da nije siguran da je bilo gde u Evropi moguće da se podižu spomenici onima koji su pripadnici terorističke organizacije i onima koji su direktno učestvovali u ubistvu policajaca i vojnika.

Dačić je naveo i da su međunarodne organizacije, posebno one koje deluju na jugu Srbije, predložile da Albanci sami sklone taj spomenik, a da je on spreman na takvu vrstu kompromisa.

Premijer je istakao i da ne postoji pitanje da li će ići u Brisel, gde 17. januara treba da se sastane sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Dačić je ranije izjavio za da neće otići u Brisel dok taj spomenik ne bude sklonjen i rekao da Albanci imaju rok da ga uklone do 17. januara.

Ako sami ne uklone mi ćemo ga sami ukloniti. Ne postoji pitanje da li ću ići u Brisel. Ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika – rekao je Dačić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr