Penzija hrani trećinu Srbije

U unutrašnjosti više penzionera nego zaposlenih

22.5.2013.
7:01
VOYO logo

Širom Srbije sve je više gradova u kojima su penzioneri brojniji od radnika, javljaju "Večernje novosti".

U čak 33 opštine, odnosno skoro svakoj trećoj u Republici, na šalterima pošta i banaka svakog meseca isplaćuje se više penzija nego plata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako nepovoljan odnos broja zaposlenih i penzionisanih zadaje sve veće glavobolje i ekonomistima i rukovodstvu Fonda PIO.

- Da bi penzijski sistem bio održiv, odnos radnika i penzionera trebalo bi da bude jedan prema dva i po - kaže Slavenko Grgurević, zamenik predsednika UO Fonda PIO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tek u tom slučaju bi država dotirala znatno manje novca Fondu PIO za isplatu penzija nego što to čini danas, a penzije bi bile stabilne i u budućnosti. Danas je odnos zaposlenih i penzionisanih tek jedan prema 0,95 i mi smo daleko od toga da dostignemo srazmeru koja bi bila optimalna - dodaje on.

U PIO fondu kažu da je na spisku penzionera u prošloj godini bilo 1.703.140 imena, ali i 2.504.484 osiguranika među kojima ima i radnika, i ugovoraca i honoraraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikim gradovima, kao što su Beograd i Novi Sad, odnos između radnika i penzionera je optimalan, u većini opština je ujednačen, ali je u čak 33 lokalne samouprave - neodrživ.

Srazmera je, kažu u Fondu PIO, najlošija na jugu. Tako u Knjaževcu živi 10.657 penzionera, ali radi samo 6.832 građana, u Kniću je zaposleno 3.084, a penziju prima 4.065, u Doljevcu ima 3.878 penzionera, a 2.352 radi, u Aleksincu zarađuje njih 10.647, a penziju podiže 11.994, u Svrljigu je 4.840 penzionera i 2.827 radnika, u Zaječaru je 16.129 zaposlenih i 18.260 penzionisanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih opština u Srbiji, danas samo tri imaju idealan odnos zaposlenih i penzionera i sve su u - Beogradu. Tako na Vračaru ima 16.269 penzionera, a 53.548 osiguranika, na Starom gradu je 14.441 penzioner, a čak 110.802 zaposlenih, na Savskom vencu odnos je 17.269 prema čak 185.219 radnika.

- Mladi sve više beže s juga i sele se u velike gradove - priča Dobrica Stojković, predsednik opštine Ražanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Osim što se školuju daleko od svojih kuća, oni odlučuju da tamo ostanu, da zasnuju porodicu i na kraju reše i stambeno pitanje. Niko se ne vraća na jug. Ovde ostaju samo stari..

Stojković sumnja da će se ovakvi trendovi promeniti nabolje, a naročito posle poreske reforme:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Smanjenjem poreza na dohodak, koji je osnovni prihod svih opština, još će se manje pomagati devastiranim područjima. Samim tim, nema ni govora o decentralizaciji i ujednačenom regionalnom razvoju.

Takvog je mišljenja i Jovan Zubović, sa Ekonomskog instituta. On smatra da je ovakvim postupcima teško naći rešenje koje bi ujednačilo regione:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovakvu su situaciju prouzrokovale spora tranzicija i loša privatizacija tokom koje se mnogo ljudi prevremeno penzionisalo. - zaključuje on.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo