Otrovni oblak smoga i sumpora nadvio se nad Srbijom

Smog koji sadrži otrovne čestice koje potiču iz dizel i fosilnih goriva formirao se još prošle subote

24.12.2013.
21:35
VOYO logo

U velikom broju gradova u Srbiji pojavio se oblak sa visokim nivoom sumpor-dioksida i čestica opasnih po zdravlje ljudi. U Beogradu nadležni apeluju na to da se ne izlazi iz kuća, a u Boru izmerena rekordna vrednost je čak 12 puta veća od dozvoljene!

Smog koji sadrži otrovne čestice koje potiču iz dizel i fosilnih goriva formirao se još prošle subote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Do toga je došlo zbog temperaturne inverzije, jer je pri zemlji hladno i maglovito, a na većim visinama toplo i vedro, što su upravo najbolji uslovi za zadržavanje smoga iznad gradskih sredina i industrijskih objekata - kaže Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Todorović dodaje da je smog na tim lokacijama stalno prisutan, ali ga povećani vazdušni pritisak i vetar teraju i raspršuju, što u poslednje vreme nije bio slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandra Dudvarski Ilić, načelnica Intenzivne jedinice u Institutu za pulmologiju, objašnjava da svi mogu da imaju probleme sa smogom.

- Ne samo bolesne osobe: kod zdravih ljudi primetan je kašalj i lako otežano disanje, dok se kod hroničnih bolesnika, pre svega astmatičara, prepoznaje po zviždanju u grudima. U tom slučaju oni ne bi smeli da izlaze napolje, a ako baš moraju, neka to urade nakon što uzmu obaveznu redovnu terapiju - kaže Dudvarski Ilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona naglašava da su najopasnije upravo suspendovane čestice, koje su ekstremno male i zato mogu da se zavuku i do najmanjih disajnih puteva, koji su ujedno najosetljiviji, a kod hroničnih bolesnika i najoštećeniji.

U beogradskom Gradskom zavodu za javno zdravlje upozoravaju da nivo SO2 i PM10 u vazduhu, pre svega u Obrenovcu, ali i na Novom Beogradu i u Zemunu, već sada doseže nivo na kojem “deca, stare osobe i osobe sa srčanim obolenjima treba da borave napolju samo u izuzetnim slučajevima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada dođe do ovakvih situacija, Zavod daje preporuke za ponašanje stanovništva gde upozoravamo naročito osetljive grupe, kao što su deca, dojilje i trudnice, oboleli od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, da se uzdrže od aktivnosti na otvorenom.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo