"Oluja" kao društvena igra: deca se uče etničkom čišćenju

Da li je sledeća igra menadžment Jasenovca?

31.12.2012.
2:33
VOYO logo

Hrvatska firma TWB iz Gradeca, pored već poznatih društvenih igara poput “Ne ljuti se čoveče” ili “Riziko”, već četiri godine pravi i prodaje igru pod nazivom “Oluja 1995”. Igra koja je u Hrvatskoj stekla brojne poklonike za cilj ima osvajanje Kninske krajine.

Na velikoj tabli društvene igre “Oluja 1995.” iscrtana je teritorija Kninske krajine, sa naznačenim gradovima, teritorijama i neprijateljskim snagama. Strategija je slična onoj koja se primenjuje u društvenoj igri "Riziko". Četvoro igrača pokušava da osvoje Krajinu, a svoj pohod počinju od Vukovara koji je označen kao startna pozicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Knin obeležen je kao cilj. Ako igrač stane na protivničko polje, izbacuje se iz igre. Na mestim gde je prolazila hrvatska vojska nacrtani su tenkovi, neprijateljski vojnici, ali i hrvatski vojnici koji su prikazani kao veći, jači i opasniji od neprijateljskih.

Autor igre Josip Brnić je svoj patent objasnio kao želju da decu u Hrvatskoj podseti na Domovinski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično obrazloženje dato je i na sajtu firme TWB, gde se, između ostalog, navodi da je ideja da preko društvenih i obrazovnih igara koje obrađuju teme o Hrvatskoj, oni koji ih igraju nešto i nauče. Igra "Oluja 1995" navedena je kao primer nečega čime bi trebalo da se "ponose i nikada ne zaborave".

Osim "Oluje", TWB nudi još nekoliko igara sa hrvatskom tematikom, poput “Lijepom našom”, “Upoznaj Zagreb” ili “Jadranskom obalom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo