Na ponovljenim kosovskim izborima glasalo tek nešto više od petine birača

Prebrojavanje neće biti u Kosovskoj Mitrovici

17.11.2013.
22:39
VOYO logo

Uz jake mere obezbeđenja pripadnika KPS i Euleksa, članovi posmatračke misije OEBS oko 20.15 časova izneli su sa biračkog mesta u Osnovnoj školi "Sveti Sava" sav birački materijal i utovarili ga u džipove, objavio je Kurir.

Sličan postupak ponovljen je i na biračkim mestima u Tehničkoj i Medicinskoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džipovi sa biračkim materijalom u kojima su pripadnici misije OEBS sada su na putu ka Kosovu Polju gde će biti organizovano prebrojavanje listića.

Istovremeno, članovi birački odbora iz Kosovske Mitrovice put Kosova Polja krenuli su autobusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno, Nenad Rikalo, član Centralne izborne komisije (CIK), rekao je da je CIK odluku o prebrojavanju listića u Kosovu Polju doneo pod pritiskom OEBS-a.

Rikalo je pozvao posmatrače, a i medije, da ne dozvole da se rezultat koji je postignut na izborima u Mitrovici promeni tokom prebrojavanja u Kosovu Polju ili usput.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborna lista Olivera Ianovića saopštila je da su na izbore u Mitrovici izašla 5.232 birača.

Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice ocenio je da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) da se listići sa izbora u Mitrovici broje u Kosovu Polju u najmanju ruku začuđujuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izborni proces je čitavog dana tekao bez ijedne primedbe, a insistiranje OEBS-a da se materijal nosi u Prištinu ostavlja prostor za sumnju da može doći do mahaninacija i prekrajana izborne volje građana. Tražićemo objašnjenje OEBS-a.

Ako su međunarodne snage čitavog dana mogle da održe red i mir, ne vidim razlog da red i mir nisu mogle da održe na biračkim mestima još dva sata dok se listići prebroje", rekao je Pantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ponovljenim lokalnim izborima u tri glasačka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici u nedelju je glasalo 22,38 odsto birača ili 5.231 građanin, saopšteno je iz Centralne izborne komisije Kosova (CIK).

Predsednica CIK-a Valjdeta Daka je rekla da je shodno zakonskim ovlašćenjima i na osnovu predloga OEBS, Komisija odlučila da se brojanje glasova izvrši u Centru za brojanje i rezultate izbora u Kosovu Polju, a ne u Mitrovici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim rečima, glasačke kutije i drugi izborni materijal je na putu prema Centru u Kosovu Polju.

Valjdete Daka je rekla da je u glasačkim centrima u Mitrovici 997 osoba glasalo uslovno, pošto se njihova imena nisu našla u biračkim spiskovima na mestima gde su hteli da glasaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednica CIK-a je zahvalila OEBS-u, Opštinskoj izbornoj komisiji u severnoj Mitrovici, biračkim odborima na glasačkim mestima i građanima koji su omogućili da se izbori održe bez incidenata.

Daka je takođe zahvalila bezbednosnim službama na Kosovu, Policiji Kosova, Euleks policiji i Kforu koji su omogućili uslove za bezbedno održavanje izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo