Mišković prao Šarićev krvavi novac

Holanđani otkrili šemu preko koje su oprani milioni evra

27.7.2013.
23:25
VOYO logo

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković "prao" je "prljavi" novac odbeglog narko bosa Darka Šarića, objavio je danas Informer pozivajući se na policijski izveštaj iz zajedničke istrage srpske i holandske policije i tužilaštva, u koji je list navodno imao uvid.

Prema navodima lista, "Ist Jurop investment fond", čiji je Miroslav Mišković "skriveni" vlasnik, uplatila je za navodne konsultantske usluge Šarićevoj firmi "Fajnenšel Ejndžels" 2,5 miliona evra samo u jednoj transakciji 19. jula 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji tvrde da je to bio fiktivni posao i da je Mišković od Šarića zapravo uzimao "prljav" novac, koji je potom kroz svoje poslove legalizovao uz veliki procenat.

Zajednička holandsko-srpska istraga, koja je trajala od 17. januara do 1. juna 2013. godine otkrila je i dosad neviđeni "vlasnički lavirint", kojim je Mišković pokušavao da sakrije svoje tragove u pranju Šarićevog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član državnog Saveta za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević rekao je da tokovi novca otkrivaju sve i da nema dilemu da su Holanđani ovaj posao uradili kompletno, bez greške i bilo kakvog političkog pritiska. "Verujem da se sve to znalo, ali niko ništa nije uradio dok Mišković nije 'pao'", naveo je Slijepčević.

Dokumentacija pokazuje da je Mišković vlasništvo u "Ist Jurop investment fondu" pokušao da prikrije preko čak devet drugih preduzeća iz raznih delova sveta, dok je sve poslove vodila firma "Sorato trast BV" iz Holandije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđeno je da je 19. jula 2007. 'Ist Jurop investment fond' prebacio 2,5 miliona evra na račun 'Fajnenšel ejndžels LLC' u Delaveru, na osnovu fakture o konsalting uslugama u nekom investicionom programu, a te usluge iznose sedam odsto nekih investicija. Utvrđeno je da je pravi vlasnik firme Miroslav Mišković, a da su formalni vlasnici samo zastupali njegove interese.

Informer dodaje da su pronađeni i zvanični podaci i fotografije, a da je to potvrdila i direktorka "Sorato trasta" Kok Johana Vilhemina Gretje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišković je pod istragom u još jednoj sumnjivoj novčanoj transakciji, odnosno uplati 3 miliona evra Šarićevoj firmi "Fajnenšel ejndžels", 31. maja 2007. godine, preko kiparske kompanije "Grejt investments", za koju se takođe sumnja da je Miškovićevo vlasništvo.

Tokom istrage saslušani su Miškovićevi direktori iz Srbije, Holandije, Kipra i sa Devičanskih ostrva, a očekuje se proširenje optužnice protiv njega. U Delta holdingu nisu želeli da komentarišu navode iz istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo