Keljmendi neće biti izručen BiH?

Priština želi da sudi narko-bosu

6.5.2013.
18:15
VOYO logo

Interpolova kancelarija za vezu obavestila je Direkciju za koordinaciju policijskih tela BiH da Naser Keljmendi, koji je uhapšen u Prištini na osnovu crvene poternice Interpola, ne može prema zakonodavstvu (samoproglašenog) Kosova čiji je državljanin, biti izručen BiH.

U saopštenju se navodi da je Keljmendi uhapšen juče oko 20:00 časova, kao i da su vlasti Kosova spremne preuzeti krivični postupak protiv Keljmendija. Njemu je određen pritvor u trajanju od 48 časova, saopšteno je iz Direkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH o navedenom je odmah obavestila Sud BiH. Portparolka kosovske policije Baki Kelani je potvrdila Tanjugu da je Naser Keljmendi uhapšen je sinoć u Prištini.

- Kosovska policija je uhapsila 5. maja oko 20 sati dve osobe, od kojih je za jednom raspisana međunarodna poternica, dok je druga osoba uhapšena zbog pružanja pomoći osobi sa poternice - kažu u kosovskoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obe uhapšene osobe su, kako je navela, zadržane u policijskom centru. Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da je njegovo ministarstvo sinoć dobilo nezvaničnu informaciju da je na Kosovu uhapšen narkobos Naser Keljmendi, a da se zvanična potvrda te informacije očekuje danas.

- Potvrdu treba da da UNMIK i ja se nadam da ćemo danas imati potvrdu te vesti - kazao je Radončić za Televiziju Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tužilštvu BiH kažu da još nisu dobili informaciju o hapšenju Keljmendija.

- Kada dobijemo inofrmaciju postupićemo po proceduri i u skladu sa zakonom - rekao je portparol tog tužilaštva Boris Grubešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužilac Posebnog odeljenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju Dubravko Čampara kaže da je Naser Keljmendi jedan od najvećih kriminalaca u Evropi i da će pravosudne institucije učiniti sve da on bude izručen Bosni i Hercegovini (BiH).

Čampara, koji vodi istragu protiv osumnjičenih i uhapšenih u prošlogodišnjoj akciji “Lutka” za koju se smatra da je bila najvevća u postdejtonskoj BiH, kaže da još nije stigla službena potvrda o hapšenju Keljmendija, te da očekuje da ona uskoro stigne preko Interpola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Učinit ćemo sve što budemo mogli da bi on bude izručen BiH. Želimo da mu se sudi ovde u Sarajevu - kazao je Čampara.

On je izrazio zadovoljštvo činjenicom da je Keljmendi, kako je rekao, napokon uhapšen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- On je glavni osumnjičeni u ovom slučaju i jedan od glavnih nositelja kriminala u Evropi. Kao što je poznato, nalazi se i na ''crnoj listi'' američkog predsednika Baraka Obame. Ovo pokazuje jednu ozbiljnost pravosudnih institucija u BiH. Ovo je uspeh i jedna kruna svega - kazao je Čampara za agenciju Anadolija.

Naser Keljmendi je prvoosumnjičeni u akciji ''Lutka'', koju su prošle godine sproveli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Keljmendi je u okviru te akcije osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu narkoticima i druga teška krivična dela. U akciji ''Lutka'' uhapšeno je 18 osoba. Među njima je bio i Bojan Cvijan, bivši šef odeljenja za narkotike u SIPA.

Za Keljmendijem je bila raspisana međunarodna poternica, a špekulisalo se kako je utočište našao u Dubaiju. Direktor Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope Zlatko Miletić je nedavno najavio novu akciju kojoj je cilj hapšenje Nasera Keljmendija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miletić je tada izjavio da je Keljmendi lociran i da se za njegovo hapšenje čeka odobrenje zemlje u kojoj se nalazi. Prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator trgovine heroinom koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, I odatle u zapadnu Evropu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo