Jovanka Broz sad neće novu kuću

Hoće da se vrati u staru, ruiniranu, a u Vladi Srbije razmišljaju da joj je onda obnove

13.9.2013.
21:20
VOYO logo

Jovanka Broz je izrazila želju da se, nakon izlaska iz bolnice, vrati u kuću u kojoj je dosad živela, saznaje Danas.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić potvrdio je za Danas da Jovanka želi da se vrati u ruiniranu vilu na Dedinju, dodajući da će narednih dana razgovarati s njom o toj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Preključe sam je obišao u Urgentnom centru i tada mi ništa nije rekla o namerama nakon izlaska iz bolnice. Njeni rođaci su juče obišli tri kuće koje smo joj ponudili, međutim, nijedna nije odgovarajuća, jer su višespratne - kaže Ljajić. Ponuđene kuće su, inače, u vlasništvu Diplomatsko-stambenog preduzeća (DIPOS). Rođaci Jovanke Broz su kuće obišli s predstavnicima DIPOS-a i članovima Ljajićevog kabineta i pošto nisu bili zadovoljni, doneta je odluka da se naredne sedmice posete još dve kuće u vlasništvu ovog preduzeća.

- Trebalo je da obiđemo te kuće, koje su jednospratne, međutim, u međuvremenu sam dobio informaciju da Jovanka Broz želi da se vrati u staru vilu. Posetiću je narednih dana, i ako je odlučna u toj nameri, moraćemo što pre da počnemo sa rekonstrukcijom vile. Renoviraćemo prvi sprat, kako bi uslovi za stanovanje bili adekvatni - naglašava Ljajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je za naš list da je zdravstveno stanje Jovanke Broz stabilno, ali da će ona u bolnici ostati još najmanje dve sedmice. On je dodao da Jovanka prima intravensku terapiju, na koju dobro reaguje, i da je pod konstantnim nadzorom lekara.

- Ona je na posebnom odeljenju intenzivne nege u Urgentnom centru, odvojena od drugih pacijenata. Iako je primljena u teškom zdravstvenom stanju, sada se mnogo bolje oseća. Nije životno ugrožena. Naprotiv, pokretna je, nasmejana i vedrog duha - kaže Ristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se sa preciznošću ne može reći kada će Jovanka Broz izaći iz bolnice, naš sagovornik smatra da bi, „ako sve bude išlo dosadašnjim tokom“, to moglo biti nakon dve sedmice. Udovica bivšeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita svakodnevno prima posete koje ona odobri.

Nekoliko ljudi je posećuje, najčešće njena sestra. Jovanka nije izlazila iz bolnice od momenta kada je primljena – naglašava Ristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanku Broz (89) su u teškom zdravstvenom stanju, gotovo bez svesti, u Urgentni centar doveli rođaci 23. avgusta. Tada se u javnosti ponovo aktuelizovala priča o nehumanim uslovima u kojima je živela. Naime, ona je nakon smrti Josipa Broza smeštena u vilu od 750 kvadrata na Dedinju, koju joj je dodelila država.

Zbog dugogodišnje nebrige, nekada velelepni objekat se pretvorio u ruinu. Vila prokišnjava, a od vlage i neispravnih instalacija zidovi su trošni i malter otpada gotovo u svim prostorijama. Mnoge od njih Jovanka godinama nije upotrebljavala, a nameštaj je naguran u nekoliko prostorija i prekriven najlonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titova udovica se nije žalila na uslove u kojima stanuje. U retkim intervjuima koje je davala govorila je da „živi kao u samici“, a jedini političar koji ju je godinama posećivao i ukazivao na nehumane uslove u kojima starost provodi nekadašnja prva dama Jugoslavije jeste Rasim Ljajić.

Zahvaljujući njegovom angažmanu, država je donela odluku da pronađe novi, privremeni smeštaj za Jovanku Broz nakon izlaska iz bolnice, dok se vila ne renovira. Međutim, i sam Ljajić je za naš list potvrdio da je vila potpuno ruinirana, da zahteva obimnu rekonstrukciju, za koju se ne može pretpostaviti koliko će da traje i košta. Za njeno održavanje je, inače, bila zadužena Uprava za zajedničke poslove državnih organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Novosti

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo