Irinej: Crkva ne bi da vlada

Patrijarh veruje da bi Srbi trebali da žive kao narod Božji

6.5.2013.
16:31
VOYO logo

Crkva ne želi da vlada jer je to posao države, rekao patrijarh Irinej podsetivši na istorijsku ulogu crkve i na vreme kada se ona nalazila na čelu naroda.

-Crkva ne želi da vlada, to je posao države, da se stara o miru, o napretku, ali crkva je duša naroda, koja podstiče sve ono čestito i uzvišeno - rekao je patrijarh povodom poruka pojedinih predstavnika vlasti da crkva ne vodi državu, a da ukoliko pojedinci to žele moraju prethodno da učestvuju na izborima, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh je dodao da Srbi treba da žive kao narod Božji, koji zna šta je vera, koji zna i oseća prisustvo Božje u svojoj istoriji i koji je kao takav opstao i koji će, kako se nada patrijarh, opstati i danas.

Patrijarh je, nakon svete arhijerejske liturgije povodom osveštenja vladičanskog dvora u Kruševcu, uručio gradonačelniku Kruševca Bratislavu Gašiću visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Save drugog stepena, na predlog episkopa kruševačkog Davida, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog Sinoda SPC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gašić je odlikovan za dela prema Crkvi, naročito pokazanim u svakodnevnom životu novoosnovane eparhije kruševačke, kao i zbog nesebičnog zalaganja prilikom izgradnje eparhijskog dvora u Kruševcu.

- Ovo je priznanje svim vernicima eparhije kruševačke i podsticaj za dalja duhovna uzdizanja i neimarske poduhvate - kazao je gradonačelnik Gašić ukazujući da je eparhija kruševačka sazidana na čvrstim temeljima, koje je postavio nekada episkop niški, a danas patrijar Irinej, piše Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle uručenja odlikovanja, patrijarh i sveštenstvo beogradsko - karlovačke eparhije obavili su čin osvećenja renoviranog eparhijskog doma, sedišta episkopa kruševačkog Davida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo