Hrvatski carinici sprečili šverc oružja iz Srbije

Ilegalna pošiljka oružja dovedena u vezu sa trgovcem oružja i finansijerom SNS-a Slobodanom Tešićem

13.9.2013.
11:59
VOYO logo

Početkom ove nedelje carinici riječke luke zaplenili su više kontejnera punih sofisticiranog naoružanja, najviše raketa za avione, koji su u Rijeku stigli iz Srbije. Kontejneri sa nedeklarisanim oružjem iz Srbije "putovali" su za Sudan, a ilegalna pošiljka dovedena je u vezu sa Slobodanom Tešićem.

Vojni stručnjaci su utvrdili da je reč o raketama za višecevne raketne bacače kalibra 122 mm. Potom su pronašli i protivavionske rakete u delovima, ali bez bojevih glava, koje su, pokazala je dalja analiza, transportovane u nekoj od prethodnih pošiljki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su hrvatski carinici otkrili nelegalno oružje, stigla je i dojava iz carinske službe Srbije o sumnjivim kontejnerima. Ispostavilo se da je teret vezan uz jedno poznato ime – Slobodana Tešića. On je, naime, jedan od najvećih, kažu i najveći privatni trgovac oružjem u regiji. Poseduje nekoliko legalnih firmi za trgovinu oružjem i nekoliko koje se bave ilegalnom trgovinom oružjem.

Tešić je, prema pisanju medija iz regiona, navodno specijalizovan za trgovanje oružjem s režimima i zemljama pod međunarodnim embargom uvoza oružja. Mediji prenose da je Tešić u depešama koje su objavljene na WikiLeaksu označen kao švercer koji prodaje oružje državama gde vladaju “teroristički” režimi. Oružje je tako prodavao Liberiji, Jemenu, Libiji... Njegovo se ime pročulo pre više od deset godina, kada je uspeo ilegalno da izveze automatske puške (spominje se 50.000 komada) u Liberiju. Tada je to značilo kršenje sankcija UN-a pa je dospeo i na UN-ovu “crnu listu”. Njegovo ime spominje se i u vezi sa ilegalnom prodajom oružja Gruziji. Na početku pobune u Libiji, Tešić je pregovarao sa službenim libijskim vojnim dobavljačima, koji su bili verni Moameru Gadafiju. Pregovaralo se o isporuci 12.000 tenkovskih granata, prenosivih raketnih sistema, 30.000 pušaka, snajpera, oko 90 miliona metaka različitih kalibara i druge vojne opreme. Pokušao je nekoliko puta prebaciti oružje i u neka druga krizna žarišta, ali mu srpske vlasti nisu odobravale izvozne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slobodna Bosna” piše da Tešić izvozi ili pokušava da izvozi putem firme Temex ili preko sestrinskih firmi Melvale corporation, Calidus trade, Abeks Ohrid, Zahnen limited, Delimnia i drugih. Do 2009. Tešić je poslovao iz Srbije, uživajući podršku i zaštitu dela državnih vlasti, no onda je u akciju krenula BIA i stavila pod embargo sve Tešićeve aranžmane s izvozom oružja. Odluka o angažmanu BIA-e donesena je, smatra se, posle snažnog pritiska međunarodne zajednice, a najviše SAD-a. Tešić, međutim, odlazi u rodnu BiH (selo Gojkovac u blizini Kiseljaka) i sledećih se godina bavi isključivo izvozom oružja iz te države, koja je poznata po tome što izvozi velike količine preostalog oružja iz ratova 90-ih. Ipak, Tešić očito ne prekida poslovne veze sa Srbijom.

Ukoliko se ispostavi da su zaplenjene rakete namenjene Sudanu transportovane u Tešićevoj organizaciji, to bi moglo da znači da je on opet aktivirao svoje političko-poslovne veze i opet radi sa teritorije Srbije. Budući da se spominje i kao jedan od finansijera aktuelno vladajuće stranke u Srbiji potvrda pisanja medija iz regiona bila bi snažan udarac za srpsku vlast, piše Večernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo