Grigorije: Izvinjenje Tomislava Nikolića velika greška

Nije bilo odgovornosti Srbije

6.5.2013.
4:35
VOYO logo

Tomislav Nikolić napravio je veliku grešku kada je rekao "klečim i tražim oproštaj za Srbiju", izjavio je sinoћ u "Utisku nedelje" na Televiziji B92 vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

-Mi smo se tamo klali sa svojim komšijama, mi Srbi iz Bosne, Srbija nema veze sa tim. U Hercegovini se kaže "nije škola magare", što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle – objasnio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Zamislite da je (predsednik Hrvatske) Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci, ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se izvinjavati koliko se nikada u životu nije izvinjavao – rekao je vladika Grigorije.

Komentarišući briselski sporazum, on je rekao da mu je teško da kaže da li se sa njim slaže ili ne, jer je to veoma kompleksno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Treba da znamo da granice nikad nismo crtali mi, narodi koji ovde žive, ni Srbi ni Hrvati ni Crnogorci, već su to bili spoljni uticaji - Brisel,Vašington, oni imaju glavnu ulogu. Ponekad zovu naše političare da učestvuju u tome, i ako su kooperativni puštaju ih da učestvuju. Naši su išli u Brisel, doneli su neki papir i rekli „moramo ovo da potpišemo". To nije jednostavno pitanje. Dok se jedni zalažu za zemljasku Srbiju, drugi se zalažu za nebesku, sve je to plod neznanje i brzopletosti – naveo je vladika.

Osvrćući se na slučaj Kačavenda, vladika Grigorije je rekao da će će razrešeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, koji je optužen za pedofiliju, verovatno odgovarati pred crkvenim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ta stvar uopšte nije završena, Sabor tek predstoji. Verovatno da će biti taj crkveni sud - rekao je vladika Grigorije za B92.

On je naveo da je Kačavenda optužen za pedofoliju i pederastiju, kao i da ne treba misliti da "čitav proces rešavanja tog problema" nije potekao upravo iz crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladika Grigorije je dodao da Kačavenda ima pravo da nosi mantiju dok se "ne završi taj sud", ali da nema nikakve ingerencije nad eparhijom, koju je već preuzeo drugi vladika.

Kako je dodao, moral "svakog od nas je veliko pitanje". Vladika Grigorije je kazao i da je Kačavendi crkva utočište i da nema "druge majke sem crkve, a da se majka kad ima nekih problema toga teško odriče". On je istakao i da mu se ne sviđa zataškavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo