EU / nas ucenjuje zbog cigareta iz Hrvatske

Čuvamo hrvatska radna mesta

19.7.2013.
12:10
VOYO logo

Evropska komisija insistira, što je ponovljeno i tokom juče završene posete Štefana Filea Beogradu, da Srbija pristane na određivanje kvote za uvoz cigareta od 1625 tona godišnje, a kako bi i ubuduće hrvatska TDR mogla na našem tržištu da prodaje cigarete uz carinu od 15, a ne 57 odsto koliko su visoke dažbine za uvoz iz EU, saznaje Blic.

Kao određen ustupak Srbiji je ponuđena uvećana kvota za izvoz šećera na tržište Unije za 1.000 tona. Naš zahtev bio je da se ta kvota sa sadašnjih 180.000 tona uveća na 220.000 tona, ali za zvanični Brisel to nije prihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski pregovarači pokušavaju da, u razgovorima sa EU, spreče uvođenje povlastica za plasman hrvatskih cigareta na ovo tržište, čak je, da bi se to sprečilo, omogućen povlašćen promet njihovih mesnih prerađevina, sira i slično. Veliki problem za srpske vlasti je, naime, činjenica da u Srbiji radi veliki broj ljudi u duvanskoj industriji, kao i da su multinacionalne kompanije u ovaj sektor uložile čak 1,2 milijardu evra za poslednjih deset godina.

- Eventualno uvođenje kvote ne bi važilo isključivo za Hrvatsku, već za EU. Multinacionalne kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji mogle bi da koriste tu kvotu iz svojih fabrika u EU. To bi značilo da će deo već lokalizovane proizvodnje u našoj fabrici u Vranju biti eventualno supstituisan proizvodnjom u našim fabrikama u EU. Za BAT to apsolutno ne predstavlja problem, jer imamo više fabrika i u EU koje imaju višak neiskorišćenih kapaciteta. Ono što se, ipak, postavlja kao pitanje jeste zašto bismo kao država bili prinuđeni da sada eventualno gasimo radna mesta u Srbiji, zarad očuvanja zaposlenosti u Hrvatskoj, Rumuniji ili Mađarskoj -, komentariše za Srđan Lazović, direktor za korporativne poslove BAT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo