Dete preživelo strujni udar od 10.000 volti u Boru

Od igre do tragedije, zamalo

7.10.2013.
14:51
VOYO logo

N. Dž. (15), iz borskog naselja ''Metalurg'', preživeo je danas, pravim čudom, strujni udar od 10 hiljada volti u trafo-stanici u tom naselju, pišu Novosti.

- Moj unuk je igrao fudbal sa drugarima, kada mu je lopta odletela kroz otvor u trafo-stanicu – priča dečakova baka Dušanka. – On je preskočio preko ograde i, kroz otvor, na kome su ranije bile rešetke, ušao u trafo-stanicu, nakon čega je dohvatio i izbacio loptu napolje. Posle nekoliko trenutaka, iz tog postrojenja začuo se vrisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugari M. Dž. su, međutim, pomislili da ih on plaši. Ali, kada se jaukanje nastavilo, otrčali su do njegove kuće. Usput su prošli pored doma Miloša Guševca, koji ih je pitao zašto viču. - Kada su mi kazali šta se desilo, odmah sam sa komšijom otrčao do trafo-stanice – priča Guševac. – Ušli smo u trafo-stanicu i na podu zatekli našeg komšiju kako nepomično leži. Kako se ispostavilo, nakon što je dohvatio i izbacio loptu, kada je krenuo da izađe, napravio je kratak spoj, posle čega ga je udarila struja napona 10 hiljada volti, koja ga je odbacila među rešetke u tom postrojenju.

Sreća u nesreći je bila što je, tom prilkom, sigurnosna sklopka ''iskočila'' i prekinula napajanje strujom, zbog čega je dečak i preživeo. U protivnom, niko ne bi mogao da spreči tragediju. Miloš je, sa komšijom, dohvatio maloletnika i zajedno su ga, kroz kobni otvor, izvukli iz trafo-stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kada smo ga izvlačili, M. Dž. je bio svestan, ali, od udara struje, nije mogao da se pomera – nastavlja Miloš. – Ubrzo je došla i Hitna pomoć, koja je maloletnika prevezla u bolnicu. Dečaka je, nakon pregleda na Odeljenju trijaže, primio dr Igor Maljković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Zdravstvenom centru Bor, koji nam je kazao da je dečak ''imao mnogo sreće i da je pravim čudom preživeo''.

- Neverovatno, ali dečak je prošao sa lakšim opekotinama ruku i leđa – u čudu je dr Maljković. – Neće biti potrebna nikakva hirurška intervnecija, samo će mu, na leđima, ostati ožiljak. Očekujemo da dečak uskoro bude pušten na kućno lečenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Milošević, direktor borske ''Elektrodistribucije'', kazao nam je da su, pre dva dana, nepoznati lopovi ukrali zaštitne rešetke sa trafoa u naselju ''Metalurg'', zbog čega je umalo došlo do tragedije.

- Mesecima već upozoravamo na drske krađe, ali smo sami nemoćni da rešimo taj problem – naglašava Milošević. – Nepoznati počinioci su obili trafo u selu Zlot, odakle su iz transformatora, koji je bio pod naponom, izvukli više od 100 litara ulja, zbog čega je, da to nismo primetili na vreme, moglo da dođe do eksplozije, u kojoj bi, izvesno je, neko stradao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo