Brazil skinuo poternicu sa Keke

Srbija ga i dalje potražuje preko Interpola

22.5.2013.
7:45
VOYO logo

Brazilski sud ukinuo je Interpolovu poternicu za vođom “novobeogradskog klana” Dejanom Stojanovićem (37) zvanim Keka, koji je u Sao Paulu bio optužen za međunarodni šverc kokaina kao pripadnik grupe Gorana Nešića Cige (42), ekskluzivno saznaje “Alo!”.

Tamošnji istražni organi obustavili su i postupak pred Regionalnim saveznim sudom trećeg regiona protiv Stojanovića, uz zaključak da nema dovoljno dokaza da je učestvovao u švercu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju razbijanja grupe koja je osumnjičena da je prošvercovala 620 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i oprala oko dva miliona evra pod nazivom “Niva” pokrenule su engleska Soka, srpska Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i brazilska federalna policija, koja je u maju 2009. otpočela sa prisluškivanjem i praćenjem grupe.

Za Stojanovićem je još uvek na snazi Interpolova poternica koju je Srbija raspisala zbog teške krađe. On je u MUP-ovoj Beloj knjizi o kriminalu iz 2001. označen kao vođa “novobeogradskog klana”, koji je opisan kao najbrutalnija i najorganizovanija grupa i za koju se navodi da je kao uslov za članstvo bilo obavezno da “kandidati” imaju pokušaj ubistva ili ubistvo u biografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, pripadnici su izuzetno lojalni i kako se navodi zbog toga većina gotovo nikada nije procesuirana u takozvanom nedostatku dokaza. “Kekina grupa” navodno je novac oprala kroz transfere fudbalera i nekretnine.

Hapšenja su izvedena u maju 2011. a opsežne provere 18 članova sa lažnim identitetima trajale su mesecima i na kraju pokazale da su gotovo svi državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je meta akcije bio sam Nešić, Brazilci su proverama izvesnog Slavka Barišića zvanog Siđa, rodom iz Hrvatske, sa pasošem 003844722, ustanovili da je reč o Stojanoviću na iznenađenje i srpske policije.

Međutim, Stojanović je bio jedna od tri osobe koje su uspele da izbegnu zasedu specijalaca 1. maja 2011. u Sao Paulu. Keki je signal za bežaniju dao Siniša Pivnički, koji ga je tog dana pozvao telefonom i zamolio da mu preporuči nekog dobrog advokata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U brazilskim spisima iz istrage dostupnim na sajtu suda, za razliku od ostalih optuženih, se ne navodi konkretna zaplena ili prenos para u kojima je uhvaćen Stojanović, već se navodi da nije bio posebno rangiran u švercu, ali da je bio Nešićev čovek od poverenja, kojem je u vreme policijske akcije čak poverio sina na čuvanje.

Tada se spekulisalo da se sklonio u Boliviju, a na Interpolovoj poternici je bio upadljiv podatak da Stojanović savršeno govori pored srpskog i engleski, ali i portugalski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je poternica za njim ukinuta, za članovima grupe Aleksandrom Sekulićem i Alenom Memovićem je još uvek na snazi.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo